25.4 C
Constanța
vineri, iulie 30, 2021
AcasăMarea NeagrăVIDEO. Biologi: Păsările ar putea părăsi lacul Tăbăcărie dacă poluarea persistă

VIDEO. Biologi: Păsările ar putea părăsi lacul Tăbăcărie dacă poluarea persistă

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Pui de lebede și rațe sălbatice au fost fotografiați și filmați în timp ce se străduiesc să se hrănească printre gunoaiele care plutesc pe Lacul Tăbăcărie din Constanța.

Lacul a ajuns într-o stare avansată de poluare după ce, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție luate acum o lună, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a pierdut administrarea luciului de apă.

Astfel, cel mai mare lac al orașului nu a mai beneficiat de lucrările de igienizare specifice.

“Am scos o pungă din gâtul unui pui de pescăruș”

Dacă acestă problemă persistă, există pericolul ca sănătatea păsărilor să fie grav afectată și să părăsească întinderea de apă, au declarat pentru Dobrogea Live specialiștii în biologie marină.

“Există posibilitatea ca păsările să confunde deșeurile cu hrana. Odată ingerate, acestea pot afecta sănătatea animalelor”, a explicat directorul executiv al organizației de mediu, Mare Nostrum, Mihaela Cândea.

De asemenea, extinderea suprafeței de poluare de pe suprafața apei poate determina fauna specifică să migreze către lacuri mai curate.

“Păsările înghit foarte ușor deșeurile, chiar dacă sunt de dimensiuni mari. De exemplu, chiar eu am tras o pungă de plastic din gâtul unui pui de pescăruș. O parte din pungă era deja digerată. În aceste condiții de poluare, păsările având un caracter oportunist, există posibilitatea ca în scurt timp să părăsească lacul Tăbăcărie în căutarea unui mediu mai curat”, a declarat pentru Dobrogea Live directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.

Publicată de Belu Sorin pe Marţi, 21 iulie 2020

ABADL solicită Primăriei să curețe parcul de gunoaie

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a explicat că sursa de poluare al apei o reprezintă gunoaiele împrăștiate pe tot spațiul verde al parcului care înconjoară lacul, deșeurile ajungând în apă sub efect eolian.

„Din acest motiv, astăzi vom face o nouă adresă către Primăria Constanța, solicitând să ia măsuri urgente pentru curățenia parcului. Acum câteva săptămâni, instanța supremă a țării a decis să ia administrarea tuturor lacurilor din Dobrogea de la ABADL. O decizie inexplicabilă, din punctul meu de vedere, care ne afectează mai ales pe noi constănțenii în mod direct – lacul Tăbăcărie devine pe zi ce trece tot mai murdar”, a precizat Bola într-o postare.

Lacul Tăbăcărie, care se întinde pe o suprafață de aproape 100 de hectare, găzduiește aproximativ 70 de specii de păsări, dintre care patru figurează ca fiind periclitate la nivel global.

Sursa foto: Iulian Stoenciu

Sursa video: Partidul Verde Constanța

Cele mai populare

Recent Comments