Afaceriștii care vor să construiască ilegal pe taluz au angajat ca proiectant un consilier tehnic din cadrul Primăriei Constanța

Urbanistul Răzvan Cristescu, proiectantul complexului imobiliar pe care mai mulți afaceriști vor să-l construiască pe faleza și taluzul din zona Casei Căsătoriilor pe terenuri retrocedate abuziv de către Radu Mazăre, este membru în Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța.

Afaceriștii constănțeni vor să construiască un complex mobiliar de patru etaje pe patru terenuri care însumează 7.663 mp pe taluzul orașului. Pentru trei terenuri dintre acestea, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dispus în 2019 revenirea în patrimoniul Statului în celebrul ’’Dosar al retrocedărilor’’, în urma căruia fostul primar Radu Mazăre execută 9 ani de închisoare. 

Extras CU PUZ Eminescu 3
Extras din documentația de urbanism Row Studio

Trebuie subliniat că pe lângă decizia ÎCCJ, legea stipulează clar în nu mai puțin de patru acte normative că “plajele și falezele mării aparțin domeniului public al statului”  și sunt inalienabile. (citește detalii).

Row Studio, deținută de urbanistul Răzvan Cristescu, este firma care a proiectat complexul imobiliar în zona protejată, care prevede edificarea de locuințe colective și de vacanță, restaurante, spații comerciale, spa și alte funcțiuni.

Același proiectant face parte și din Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Constanța, comise în care luna trecută a cerut colegilor, din calitate de beneficiar, avizul de oportunitate pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal al complexului amintit.

Potrivit Legii 350/2001, Comisia tehnică a primăriei are atribuţii de avizare, expertiză tehnică şi consultanţă.

Cu alte cuvinte, investitorii de pe taluz au ales să angajeze un membru al comisiei în speranța că acesta va influența decizia colegilor din grupul de specialiști atunci când va veni rândul proiectului să fie avizat.

Astfel, Cristescu s-a prezentat în fața colegilor cu un memoriu de tehnic (care poate fi consultat integral la finalul materialului) în care nu este menționat niciun cuvânt despre faptul că trei dintre cele patru terenuri vizate de investiție au fost înstrăinate ilegal și pentru care instanța a decis revenirea în patrimoniul statului.

Sub presiunea opiniei publice, care într-un studiu recent s-a exprimat în mod copleșitor împotriva construcțiilor pe taluz, ceilalți membri ai Comisiei au fost reținuții în a aviza proiectul propus. 

Contactat de ’’Dobrogea Live’’, Răzvan Cristescu nu a reușit să explice de ce în prezentarea proiectului nu a pomenit de faptul că terenurile aparțin de facto statului, aspect menționat clar inclusiv în certificatul de urbanism emis de primărie la cererea investitorilor.

Extras CU PUZ Eminescu
Extras din certificatul de urbanism emis de Primăria Constanța la solicitarea investitorilor

Mai mult de atât, proiectantul a menționat în prezentarea proiectului că au fost efectuate studii geotehnice, însă nu a scos niciun cuvânt despre faptul că lucrările au fost executate ilegal. În urmă cu un an, publicația noastră a arătat că investitorii au excavat ilegal faleza, motiv pentru care au fost amendați pe rând de trei instituții – Garda de Mediu, Primăria Constanța și Administraţia Bazinală Apele Române – Dobrogea Litoral (citește detalii aici).

Cele patru terenuri de 7.700 mp au ajuns în posesia lui Niculae Dușu, Ion Dușu, Olimpia Pura și familia Verioti după ce Mazăre a intabulat abuziv taluzul Constanței în celebrul Dosar al retrocedărilor, însă Înalte Curte a dispus revenirea la situația juridică inițială.

Row Studio, firma urbanistului, este autoarea mai multor proiecte imobiliare controversate de la malul mării.

Vom reveni pe acest subiect în măsura în care propunerea urbanistului Răzvan Cristescu, care joacă în două echipe, se va materializa într-un PUZ.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza