Studiu privind taluzul Constanței: 96% dintre respondenți doresc faleză verde

Peste 93% dintre participanții la un studiu privind viitorul taluzului Constanței se opun unor eventuale proiecte imobiliare în zona de coastă a orașului, unde 96% dintre respondeți spun că ar trebui să existe parcuri și/sau spații verzi.

Studiul realizat de sociologul Simona Niculae a fost sondat în perioada 28 mai – 1 iunie 2022, în contextul în care Primăria Constanța a propus în urmă cu o săptămână aprobarea unui proiect care vizează construirea unei șosele în zona plajei Modern, care ar deservi mai multe proiecte imobiliare (citește aici).

Un sondaj similar a fost realizat de același autor și în urmă cu un an (citește aici).

“Aceste sondaje reprezintă o reacţie a cetăţenilor la proiecte de Hotărâri ale Consiliului Local ce vizau diverse faze ale proiectelor imobiliare, ultima fiind despre trasferul unor loturi către Confort Urban pentru a edifca un drum ce ar fi deschis calea către realizarea accesului auto la plaja Modern si începerea constructiilor de 2-6 etaje pe taluzul din zona Bucovinei”, se arată într-un comunicat al sociologului.

Potrivit acestuia, au fost completate 785 de chestionare. Un procent de aproape 93% dintre cei chestionaţi sunt împotriva proiectelor imobiliare pe taluz (din care 86% se opun total acestora). Efectele negative ale actor proiect ar fi, în măsura cea mai mare: distrugerea mediului/naturii (83,9%), distrugerea peisajului (72,7%), aglomeraţia care s-ar produce şi temerea că ce se va construi nu va avea valoare estetică (ambele 70%). Un procent de 87,5% dintre respondenţi nu văd vreun efect pozitiv al proiectelor imobiliare în zona de coastă.

Opiniile respondenţilor legate de ce ar trebui să se întâmple cu taluzul sunt împărţite în cea mai mare parte între: ar trebui să devină parc (69,5%) şi să ramână salbatic (18,9%) şi indiferent ce funcţiuni urbane ar trebui incluse pe taluz, 96% consideră că trebuie să includă parc/spaţii verzi, alături, printre altele, de locuri de joacă (57%), si doar un procent de 1% sau mai mic dintre respondenţi sunt în favoarea construirii locuinţelor, hotelurilor sau birourilor.

Cei chestionati sunt în dezacord parţial sau total că o parcare la baza dealului Modern ar îmbunătăţi traficul în oras (77%) si sunt de acord total sau partial că vorcreşte poluarea (78%) şi nivelul de zgomot (75%). Chiar şi atractivittea zonei va scădea in opinia a peste jumătate din respondenţi (52% acord total sau parţial).

In privinţa instituirii circulaţiei auto pe lungimea plajei Modern, 80% dintre respondenţi sunt în dezacord total sau parţial că ar îmbunătăţi traficul în oraş, în contradicţie cu primăria, care susţine că un drum este necesat tocmai pentru fluidizarea traficului. Un procent de 59% sunt în dezarcd total sau partial că circulaţia auto ar îmbunătăţi accesul tuturor la plaja. Marea majoritate este de acord total sau parţial că circulaţia auto ar creşte poluarea (81%), nivelul zgomotului (83%), ar face plaja neatrăgătoare (71%) şi ar fi de acord total sau parţial ca plaja să fie zonă de promenadă pentru pietoni si biciclisti (83%).

Aproape 80% dintre cei chestionaţi sustin că este o idee bună propunerea de a avea o promenadă pietonală de-a lungul plajei, la la Cazinoul din Constanţa pănă la Mamaia.

Rezultatele confirmă rezultatele din sondajul precedent indicând o opinie consolidată a populaţiei care este în proporţie covărşitoare împotriva construcţiilor pe taluz şi a deschiderii circulaţiei auto de-a lungul plajei. Populaţia este în favoarea păstrării taluzului ca zonă verde cu o promenadă pănă la statiunea Mamaia. Oamenii percep taluzul ca fiind al comunităţii, acesta este mesajul pentru autoritătile locale.

Descarcă studiul.

Sursa foto: Rafael Cucu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza