Un miliard de lei pentru HoReCa. Bogdan Bola: Fondurile de sprijin vor fi distribuite proporțional

Vești bune pentru Industria HoReCa. Guvernul a alocat un miliard de lei pentru despăgubirea acestui sector. Peste 73.000 de beneficiari vor primi, proporțional, fonduri de sprijin.

Deputatul Bogdan Bola (PNL) vine cu explicații despre modul în care vor fi distribuiți banii. Aceștia nu se vor mai acorda după principiul „primul venit primul servit”:

Guvernul a alocat un miliard de lei pentru despăgubirea industriei Horeca. Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul rezultată din desfășurarea activităților în 2020 comparativ cu 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Prin această schemă de ajutor de stat se acordă ajutoare unui număr estimat de 73.211 de beneficiari.

Fondurile de sprijin pentru industria HoReCa nu se vor mai acorda după principiul „primul venit primul servit”, ci vor fi distribuite proporțional. Adică toate persoanele eligibile vor primi bani, indiferent când au făcut solicitarea (fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total). Prin urmare, toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat (adică, dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin bani, dar toată lumea va primi)”, scrie Bogdan Bola, deputat PNL.

Și Ministerul Muncii a anunțat că va prelungi măsurile de sprijin pentru sectorul HoReCa. Astfel, voucherele de vacanță din anii trecuți se pot folosi și în 2021. De asemenea, guvernul intenționează să prelungească măsurile de sprijin ale celor care angajează zilieri sau sezonieri – susținerea a 30% din salariu pentru zilieri și 45% din salariu pentru sezonieri.

Deasemenea, Bogdan Bola arată că Guvernul a hotărât prelungirea prin OUG a măsurilor de susținere a mediului de afaceri, precum continuarea IMM Invest; IMM Leasing de Echipamente și Utilaje, lansat inițial la sfârșitul lui 2020; IMM Factor, program care va susține cashflow-ul întreprinderilor mici și mijlocii; Agro-IMM Invest, un program nou, asemănător IMM Invest, destinat exclusiv fermierilor din agricultură, pescuit, acvacultură și sectorul alimentar, cu un sprijin de maximum 100.000 euro pe fermă.

Să nu uităm că în 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 92.241 garanții, în cuantum de 20,7 miliarde lei. A fost un maxim istoric al FNGCIMM – fiind acordate într-un singur an, 2020, 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor date de Fond în cei 18 ani de activitate și 12,8% din numărul total de garanții. Față de 2019, în 2020 numărul de garanții a crescut cu 185%, iar cuantumul garanțiilor a crescut cu 511%. Acesta este adevărul în cifre, nu poveștile despre „austeritate” pe care vi le servesc cei de la PSD!”, concluzionează deputatul Bogdan Bola.

Urmărește-ne pe:

Doneaza