Primăria Constanța și Apele Române vor demara o acțiune de stabilire și marcare a liniei administrative a zonei de coastă dintre domeniul public al statului și cel public/privat al municipalității, potrivit unui răspuns al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), pentru „Dobrogea Live”.
Măsura delimitării domeniului public al statului în zona costieră este luată în contextul în care aproape tot taluzul Constanței a fost retrocedat abuziv de Primărie, acțiune în urma căreia Radu Mazăre a fost trimis în spatele gratiilor.
ABADL, reținută în relația cu Primăria
Pratic, cele două instituții pun în aplicare decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dispus, în urmă cu doi ani, „restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului, sau după caz, în domeniul public ori privat al Primăriei Constanța”.
Citește și: SONDAJ: 95% dintre constănțeni nu sunt de acord cu un eventual proiect imobiliar pe taluz
Fiind „pățită”, ABADL avertizează adiministrația locală că dacă în procesul de delimitare a granițelor vor exista abateri, instituția nu va ezita să acționeze în instanță Primăria Constanța.
„În funcţie de rezultatele delimitării mai sus menţionate, vom proceda acolo unde este cazul la demararea acţiunilor în revendicare a suprafeţelor care fac parte din domeniul public al statului aflat în administrarea ABADL”, ne-a transmis instituția subordonată Apelor Române.
Cazul pescarilor din Portul Tomis
Atitudinea circumspectă a ABADL este justificată de experiența acțiunilor ilegale ale Primăriei, care și-a atribuit terenuri aflate în propreitatea statului, după care le-a înstrăinat.
Unul dintre aceste cazuri este cel al terenului din proximitatea Portului Tomis, pe care își desfășura activitatea, până recent, asociația pescarilor Albatrosul.
Spațiul, cunoscut de constănțeni ca fiind tabăra pescarilor, a aparținut statului până în anul 2004, când Primăria Constanța a intabulat de la sine putere respectivul teren.
La scurt timp, primarul Radu Mazăre a înstrăinat spațiul, după modelul întregului taluz al orașului.
Între timp a avut loc procesul în urma căruia fostul edil a fost trimis în spatele gratiilor, iar în 2019 o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus „restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului, sau după caz, în domeniul public ori privat al Primăriei Constanța”.
Citește și: Făgădău începuse să pregătească terenul pentru proiectul imobiliar gigant de pe faleza Modern
Imediat după decizia instanței, Decebal Făgădău a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care revendică terenul înstrăinat de fostul său șef, neținând cont de faptul că Primăria a intabulat ilegal în 2004 spațiul care aparținea statului, prin Apele Române.
Chițac urmează linia predecesorilor săi
La rândul său, administrația Chițac trece peste neregulile predecesorilor săi, și la finalul anului trecut evacuează pescarii de pe terenul pe care au stat timp de aproape 60 de ani, sub pretextul unei acțiuni de igienizare.
Astfel, cel puțin aparent, actuala municipalitate consideră că terenul îi aparține.
În cele din urmă, în toată tărășenia sunt prinși la mijloc pescarii, a căror tabără figurează în memoria localnicilor în acel loc de peste o jumătate de secol.
„Nu vrem să ne desfiinteze istoria și o tradiția de 60 de ani. Am moștenit și noi un drept de folosință în Portul Tomis, transmis din generații. Încă din 1964 avem sediul lângă Portul Tomis, așa că, nu se poate spune că ne aflăm acolo ilegal”, ne-a declarat Tiberiu Emil Radu, președintele asociației Albatrosul.
Potrivit art. 7 din OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, pe domeniul public al statului din zona costieră se recunoaște numai dreptul de exploatare sau utilizare. Niciun drept privat nu se poate opune proprietății publice din zona costieră.
Sursa foto deschidere: Rafael Cucu
Comentariile sunt închise.