-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăUltimele Știri„Trenul bordel” Constanța – Techirghiol – Eforie Sud

„Trenul bordel” Constanța – Techirghiol – Eforie Sud

Vara anului 1930 avea să aducă în atenția autorităților din stațiunile de pe litoral o situație mai puțin întâlnită: în trenurile care circulau pe ruta Constanța – Techirghiol – Carmen Sylva (azi Eforie Sud) se dezvoltaseră adevărate bordeluri. „Succesul” afacerii era cauzat și de faptul că distanța de până în 20 km dintre stațiuni era parcursă în aproape două ore.

Potrivit informațiilor publicate de ziarul constănțean „Dacia”, în edițiile din 2 și 27 august 1930, aflăm că fenomenul era unul bine organizat, care se desfășura cu consimțământul tacit al lucrătorilor CFR.

Pe linia ferată Constanța – Techirghiol – Carmen Sylva, a început să circule un nou gen de trenuri și anume trenurile bordel. Fără exagerare. Pe lângă că parcurg distanța de 15 kilometri în DOUĂ ORE (…) oferă călătorilor priveliști scandaloase. Astfel, în mai sus amintitul tren, s-au petrecut scene de bordel cu concursul unor haimanale și a unor prostituate clandestine ce se abat pe la noi în fiecare an, sub pretextul băilor. Spre a nu fi lezată morala publică, cerem d-lui inspector al mișcării C.F.R. din Constanța să dispună ca organele d-sale să binevoiască a-și face datoria, aplicând regulamentele în vigoare celor ce cred că vagoanele-s făcute pentru petrecania lor.”, arăta ziarul „Dacia” pe 2 august 1930.

Citește și: Teatrul de Stat Constanța intră în realitatea virtuală. Primul spectacol, duminică

Situația nu doar că a continuat după apariția informației în spațiul public, dar se dezvolta de la zi la zi, fără ca autoritățile să intervină. Acest fapt i-a determinat pe ziariști să revină cu o nouă știre spre sfârșitul lunii august:

Ne-am mai ocupat despre cele ce se petrec în trenurile cari circulă între Constanța și Carmen Sylva. Nu s-au luat niciun fel de măsuri. Acum, ni se semnalează că grupuri de prostituate, venite din toate colțurile țării, spre a se sustrage atențiunii polițienești, în loc să facă trotuarul prin oraș, călătoresc pe parcursul Constanța – Carmen Sylva spre a-și recruta clienții, dedându-se totodată în tren la scene de-o imoralitate revoltătoare. Așa că, denumind trenul în chestie „trenul bordel”, n-am exagerat.

Cerem sfătuitor poliției de moravuri să se abată și prin gara Constanței, să vadă ce se petrece și prin trenuri, cu asentimentul tacit al organelor ceferiste.”.

Nu știm dacă s-au luat măsuri, dar cel mai probabil sfârșitul sezonului estival a dus la diminuarea problemei sesizate.

Citește și: Primăria Constanța și Apele Române redesenează granițele zonei de coastă a orașului. ABADL avertizează cu instanța eventualele abateri

Foto deschidere cu rol ilustrativ: Domeniul public

Cele mai populare

Recent Comments