Teatrul de Stat Constanţa a inaugurat, în weekend-ul care a trecut, noua Sală Studio, deocamdată într-o formă provizorie, pe strada Ion Lahovari, Nr. 2A.
Aflat în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea normal, din cauza faptului că sediul său a intrat într-un proces de reabilitare termică şi electrică, pe fonduri europene, Teatrul de Stat Constanţa (TSC) a încercat să găsească variante cât mai bune pentru trupă şi pentru publicul constănţean.
Sprijinul a venit din partea Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman” Constanţa şi din partea Centrului Educativ Multifuncţional „Jean Constantin”, dar, din păcate, prea puţine spectacole ale teatrului pot fi jucate în cele două spaţii puse la dispoziţie, cu generozitate de directorul bibliotecii, Angelo Mitchievici şi de directoarea Centrului Cultural Județean „Teodor Burada”, Doina Voivozeanu.
În faţa refuzului primit la rugămintea de a se întoarce, provizoriu, în sediul vechi, în care teatrul funcţionase din anul 1952 până în 2004, directorul general Erwin Şimşensohn a decis să transforme sediul în care se desfăşura activitatea administrativă a TSC într-o Sală Studio.
„Asta după ce mi-am dat seama că pereții despărțitori erau din rigips și am realizat că nu este structură de rezistență, iar înlăturarea lor ar fi creat un open space de 220 mp. Avea și înălțimea potrivită, 4,70 m și-atunci am trecut la treabă, încet-încet”
Transformarea a fost realizată exclusiv de echipa tehnică a Teatrului de Stat Constanţa, coordonată de directorul tehnic Viorel Urse. Mașiniști, recuziteri, lăcătuși mecanici, tâmplar, pictor, artist butafor, șofer, mare parte din echipa administrativă au lucrat împreună pentru transformarea în timp record a acestui spaţiu.
„Orice instituție teatrală are mai multe tipuri de săli de spectacole, cel puțin două. O sală mare, cu o scenă italiană, ceea ce înseamnă că publicul este față-n față cu spațiul de joc, și o sală studio, «black box theatre», unde spațiul este complet adaptabil, iar publicul poate să stea în diverse forme, în diverse poziții față de spațiul de joc, în funcție de viziunea regizorului, în funcție de cum doresc realizatorii respectivului spectacol.
Oricum o sală studio ar fi fost necesară. Iată că acum nevoia ne-a împins să creăm o sală studio. Dar este o formă provizorie, pentru că ne dorim ca, la vară, când închidem această stagiune 2021-2022, spațiul să intre într-un nou proces, într-o adaptare mult mai complexă. Sperăm să devină una dintre cele mai frumoase săli studio de teatru din țară și avem și premisele”, a mai declarat directorul TSC, fără a oferi detalii în privinţa firmelor şi persoanelor care doresc să se implice în realizarea, până la începutul stagiunii teatrale 2022 – 2023, a unei săli studio complet adaptate şi utilate.
„Pot doar să vă spun că avem parteneri care deja s-au angajat să ne sprijine – cu bani și cu forță de muncă și cu materiale – și vor să-și pună amprenta asupra infrastructurii culturale din Constanța”.