Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa a fost inaugurată cu avanpremiera spectacolului „UNIVERSURI PARALELE” de David Lindsay-Abaire, traducerea Adina Oniciuc, în regia lui Radu Iacoban.
În distribuție: Mihaela Velicu, Lucian Iftime, Cătălina Mihai/ Ecaterina Lupu, Lana Moscaliuc și Theodor Șoptelea / Cătălin Bucur.
Scenografia este semnată de Tudor Prodan, iar muzica originală, de Aida Šošić.
„Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată.
Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.
Cele două reprezentaţii în avanpremieră au avut loc în 12 şi 13 martie, iar PREMIERA, care va fi a doua premieră a stagiunii și prima a anului 2022,va avea loc duminică, 27 Martie, de Ziua Mondială a Teatrului.
David Lindsay-Abaire este un prolific și premiat dramaturg american, piesa „Rabbit Hole” (Universuri paralele) fiind cel mai mare succes al său. Cu această piesă a obținut Premiul Pulitzer pentru Dramă în 2007 și câteva nominalizări la premiile Tony. Tot el a scris scenariul pentru filmul cu același titlu, realizat în 2010, cu Nicole Kidman în rolul principal.
A scris mai multe piese montate cu succes în toată lumea, dar și scenarii și versuri ale unor musical-uri de succes, cum a fost Shrek, care a avut peste 400 de reprezentații pe Broadway.
Radu Iacoban a absolvit, în 2005, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, Specializarea Arta actorului, la clasa profesorului Gelu Colceag și a continuat cu un master în Arta actorului, pe care l-a absolvit în 2007. În același an a fost câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun actor la Gala HOP. De asemenea, a fost nominalizat la premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar la Gala premiilor Gopo 2009, pentru rolul Bughi din filmul „Amintiri din epoca de aur” (2009), în regia lui Cristian Mungiu.
Zece ani mai târziu, sub îndrumarea regretatului Alexandru (Ducu) Darie, a absolvit Masterul în Arta regizorului de teatru, tot la UNATC.
Din 2012 până în prezent a montat 26 spectacole, majoritatea la teatre din capitală, dar și la Arad, Brăila, Iași, Timișoara, la unele dintre ele semnând și scenariul, și este regizor angajat al Teatrului Mic din București.
„Carpathian Garden” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun spectacol al Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD 2014, la acest spectacol Radu Iacoban semnând atât regia cât și scenariul.
Tudor Prodan a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, secțiile Design Interior, Arhitectură și Tehnologie și Arhitectură. Din 2009 este scenograf și artist vizual în teatru. A obținut două premii pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolul „Menajeria de sticlă” (Point), la Maratonul de teatru independent din 2016 si pentru spectacolul „Bad Talks” (unteatru) la Undercloud 2019.
A creat scenografii pentru spectacole regizate de Radu Iacoban, Eugen Gyemant, Radu Afrim, Leta Popescu, Florin Piersic Jr., Vladimir Anton, Alexandra Penciuc, Radu Nica, Vladimir Massaci și alții. Este desenator și graphic designer, ceea ce, spune el, îl ajută să vadă în tablouri decorurile de teatru. Pe lângă zecile de concepții scenografice realizate la numeroase teatre din toată țara, Tudor Prodan a avut și două expoziții personale de grafică în capitală.