CulturăTancuri sovietice pentru deszăpezirea Dobrogei, în 1954

Tancuri sovietice pentru deszăpezirea Dobrogei, în 1954

Cei mai mari dintre noi își amintesc cu nostalgie sau emoție de iernile de altădată care se abăteau asupra României. Cu nostalgie își amintesc bucuriile pe care le aducea zăpada, cu emoție de greutățile care veneau odată cu ea: izolarea, lipsa hranei, a căldurii etc.

Încălzirea globală afectează de la an la an și țara noastră, astfel că, rar mai întâlnim ierni atât de grele precum în secolul trecut. O postare despre acest subiect a fost publicată pe pagina de socializare a Arhivelor Naționale ale României, în care instituția ne prezintă fotografii și documente despre viscolul de la începutul lunii februarie a anului 1954 care a paralizat întreaga țară.

Februarie 1954 / București

Pentru a ne aminti de iernile friguroase ce ne încălzeau sufletele și a ne putea raporta la vicisitudinile acestui anotimp, pentru a trezi copilul din noi și a fi mai optimiști, vă punem la dispoziție câteva documente ce se păstrează în colecția Documente Fotografice și în fondurile CC al PCR – Secția Economică și Consiliul de Miniștri referitoare la iarna anului 1954. Atunci natura a făcut o demonstrație de forță. Zăpezile s-au depus în straturi ce au ajuns la peste 1,50 m, mijloacele de comunicații au fost întrerupte. S-au închis unele întreprinderi, creșe, spitale și școli. Militarii și populația au contribuit la eliberarea căilor de acces pentru a putea fi reluată aprovizionarea cu pâine sau combustibil”, arată instituția Arhivelor Naționale ale României.

Două tancuri sovietice pentru deszăpezirea Dobrogei

În documentul prezentat, redactat a treia zi după viscol de Sectorul Documentări de Partid al P.R.M, pe 4 februarie 1954, aflăm câteva informații și despre starea județelor Constanța și Tulcea. Printre altele, mobilizarea a două tancuri sovietice pentru desfundarea drumurilor și faptul că, în aceste condiții, la Babadag s-a ținut conferința raională de partid:

Regiunea Constanța. Pe principalele drumuri din orașul s-a restabilit circulația. Legătura cu raioanele există numai pe cale telefonică, însă cu raionul Hârșova nici telefonică. Astăzi a început distribuirea de pâine în cartierele orașului Constanța. În întreaga regiune nu circulă niciun tren. În prezent se pregătesc locomotive la trenuri care vor fi trimise cu armată și muncitori pentru desfundarea liniilor. O greutate la deszăpezire o constituie lipsa de pluguri. S-a primit în ajutor 2 tancuri sovietice. La r.(n.r. raionul) Babadag în zilele de marți și miercuri a avut loc conferința raională de partid, unde au participat 85% din delegați. Lemnele existente în depozite se distribuie mai întâi în spitale, cantine, internate. Din cauza viscolului în raionul Babadag a murit o învățătoare. La G.A.C. Castelu, prin dărâmarea unui acoperiș au murit 40 de oi, iar la o gospodărie de stat au murit 13 oi.”, arată documentul menționat.

Foto deschidere (rol ilustrativ): 1954, februarie, București. Strada Episcop Chesarie după încetarea viscolului, ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice, fotografia I 10163-5

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza