La nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie, aceasta fiind și cauza principală a peste 800.000 sinucideri din fiecare an. În anul 2020, în România erau consemnate peste 500.000 persoane cu afecțiuni psihice, numărul lor fiind dublu față de cel din 2010. Nu degeaba depresia a fost numită boala secolului 21.
„Depresia este o tulburare mintală ce afectează din ce în ce mai mulți oameni. Multe persoane afectate îndură în tăcere, din cauza gradului crescut de blamare. Trebuie să cunoaștem foarte bine modalitățile de intervenție în cazul celor diagnosticați cu depresie ”, explică psiholoaga Elena Diana Gavriz.
Principalele caracteristici sunt legate de scăderea interesului pentru activitățile zilnice, tulburări de somn, iritabilitate, gânduri recurente de moarte. Această tulburare are un efect negativ în special asupra persoanei diagnosticate, dar și asupra familiei. Depresia este asociată cu o mortalitate ridicată, acordată în mare parte suicidului.
Din păcate, la nivel național nu există niciun plan în vederea prevenirii acestei boli. Realizarea unor studii, ca prim pas, ar ajuta foarte mult în indicare numărului de pacienți diagnosticați cu diverse tulburări, ulterior putând fi creionate strategii ce îi vor ajuta pe aceștia. „Sănătatea mintală în momentul de față nu are întâietate, iar datele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”, arată psiholoaga.
Evaluarea la nivel global ne indică o situație alarmantă: bolile mintale vor avea o încărcătură financiară mai mare decât cancerul, diabetul și bolile respiratorii la un loc. Va fi foarte dificil de ținut pasul cu aceste creșteri dacă nu dezvoltăm servicii înglobate și integrale pentru depresie.
Constanța, fără un Centru de Sănătate Mintală
„Constanța este un oraș port, cu puternic potențial de dezvoltare. La nivel local, avem mare nevoie de un centru de sănătate mintală, un lucru ce îi va ajuta pe cei diagnosticați cu diverse afecțiuni. Consiliul Județean a anunțat în urmă cu un an că va face acest centru, dar, din păcate, vedem cum lucrurile se amână. Este inadmisibil ca județul Constanța să nu aibă un Centru de Sănătate Mintală pentru Adulți”, spune psiholoaga Elena Diana Gavriz.
Ea arată că orașe precum Cluj-Napoca, Oradea și Iași dispun de astfel de centre în care medici, psihologi și asistente vin în sprijinul pacienților care suferă de depresie.
„Nu putem preveni o boală sau să o conștientizăm dacă nu avem planuri fiabile pentru viitor. În continuare vedem o lipsă clară de interes din partea autorităților pentru persoanele aflate în situații dificile”, concluzionează psiholoaga.