ActualitatePROIECT: Legea Pescuitului va permite în deltă doar ambarcațiuni cu motoare de...

PROIECT: Legea Pescuitului va permite în deltă doar ambarcațiuni cu motoare de maximum 45 de KW

Proiectul Legii Pescuitului, inițiat de deputatul Bogdan Bola (PNL), prevede, printre altele, protejarea Deltei Dunării și reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, încurajează folosirea ambarcațiunilor cu motoare electrice.

Bogdan Bola continuă să explice fragmente din proiectul Legii Pescuitului, un proiect ce va ntra în această toamnă în dezbatere parlamentară. De data aceasta, deputatul liberal explică măsurile prevăzute pentru dezvoltarea infrastructurii verzi și reducerea emisiilor de CO2.

„Concret, propunem o limită maximă de 45 KW (60 de cai putere) pentru motoarele utilizate pe nave sau ambarcațiunile de pescuit de către pescarii comerciali în Delta Dunării și încurajarea folosirii motoarelor electrice.

Acest lucru va însemna că, din momentul în care proiectul nostru legislativ va fi votat și aprobat, licența de pescuit comercial pe întregul teritoriu al Rezervației Biosfera Delta Dunării va fi acordată doar pentru ambarcațiuni ale căror motoare nu depășesc o putere de 45 KW (maxim 60 de cai putere) – art. 59 din Lege”, explică Bogdan Bola.

Citește și: Bogdan Bola: Am propus în Legea Pescuitului să creștem transparența activității ANPA

Având în vedere că este obligatoriu ca toate ambarcațiunile din deltă să se licențieze, deputatul spune că vorbim de peste 1.000 de pescari comerciali, iar o astfel de măsură nu poate fi decât binevenită.

„Scopul este unul simplu: pe lângă reducerea substanțială a emisiilor de dioxid de carbon, care fac foarte mult rău rezervației naturale, vom da o lovitură grea și acelor braconieri care acum folosesc în voie, legal, motoare și de 250-300 de cai putere. Neexistând nicio măsură care să blocheze sau să interzică o capacitate atât de mare a motoarelor, aceștia se pot face repede nevăzuți la apariția organelor de control.”, mai spune deputatul.

Bola răspunde și celor care afirmă că trebuie redusă capacitatea tuturor motoarelor în Delta Dunării. Acest lucru, arată el, va face obiectul modificării Legii Rezervației, deoarece vorbim de spețe și cadre diferite.

„Iar pentru a încuraja folosirea unor mijloace nepoluante, care ar ajuta mult acestui sanctuar al naturii, am prevăzut în Legea Pescuitului că deținătorii unei nave sau ambarcațiuni dotate cu un motor electric beneficiază de o reducere cu 50% a tarifelor pentru eliberarea autorizației, licenței și permisului de pescuit comercial – art 67 alin 4”, explică Bogdan Bola.

Totalul actual al tuturor acestor taxe nu depășește 500 de lei (indiferent de cât pește pescuiește), însă și aici Legea Pesuitului va veni cu modificări și aceste taxe vor crește considerabil, în funcție de cantitatea de resursă acvatică extrasă din natură.

„Toate aceste măsuri își propun să transforme pescuitul într-o activitate sustenabilă, pe termen lung. Așa cum am mai zis, mai este timp să modificăm și să îmbunătățim Legea, însă propunerile nu pot fi mereu doar despre ce ne-ar conveni nouă: 0 taxe, 0 responsabilitate, 0 control. Repet: peste 70% din peștele prins este tranzacționat la negru, toți pescarii se plâng că nu mai există pește, dar refuzăm să (ne) schimbăm ceva în bine. Suntem deschiși la orice sugestie care protejează deopotrivă pescarii și resursa acvatică, deoarece acum acest lucru nu se întâmplă”, afirmă Bogdan Bola.

Citește și: Sturionii sălbatici din România, braconați fără milă. Bogdan Bola: „Pedepsele sunt foarte mici”

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: