Deputatul liberal Bogdan Bola este unul dintre inițiatorii proiectului Legii Pescuitului, o lege care stârnește multe controverse. Tocmai de aceea, parlamentarul explică anumite prevederi.
„Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) este o instituție care joacă un rol esențial în pescăria din România, fiind administratorul resurselor acvatice vii la nivel național, cu excepție ariilor protejate de pe teritoriul Rezervației Biosferei Naturale “Delta Dunării”. Însă cu toate acestea, rolul său a fost mai degrabă unul decorativ până acum, iar numele instituției nu a fost deloc străin de scandaluri, controverse și de multe acuzații din partea celor care interacționează cu ea”, spune deputatul Bogdan Bola.
Chiar și raportul Curții de Conturi de anul trecut, arată el, desenează o imagine deloc măgulitoare la adresa ANPA, care, alături de Administrația Rezervația Biosfera Delta Dunării, nu a realizat un management eficace care să asigure performanţa activităţii de administrare a resurselor acvatice.
Citește și: Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”
„Tocmai de aceea, am propus în Legea Pescuitului mai multe măsuri prin care să creștem transparența activității acestei instituții și a activității pescărești în general, una dintre cele mai importante fiind obligația de e efectua anual un raport de activitate, care să fie prezentat publicului, care să conțină:
- numărul de pescari pentru fiecare zonă,
- structura calitativă și cantitativă a capturilor extrase din habitatele acvatice naturale,
- capturile accidentale, cotele alocate pe zone
- structura bugetului de venituri-cheltuieli,
- investițiile efectuate, proiecte cu finanțare externă și stadiul acestora(activități realizate, investiții, achiziții),
- sancțiuni aplicate, defalcat pentru fiecare faptă în parte(centralizarea tuturor sancțiunilor specifice acordate de organele cu drept de control pentru pescărie),
- sancțiuni administrative
- analiza calitativă și cantitativă a viețuitoarelor acvatice care au făcut obiectul contravențiilor și sancțiunilor,
- alte activități;
De asemenea, pentru a crește eficiența și capacitatea de management, am dispus în Lege, pentru prima oară în România, că Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură va trebui să dezvolte și să implementeze metode moderne pentru monitorizarea pescuitului și a capturilor din habitatele acvatice naturale, cum ar fi:
- Sistem software și hardware de monitorizare și analiză a ambarcațiunilor și navelor de pescuit prin GSM, GPS sau alte sisteme compatibile, în apele interioare și maritim;
- Platformă informatică și implicit aplicație software pentru terminale mobile, pentru raportarea capturilor comerciale și a capturilor accidentale de către pescari
- Platformă informatică și implicit aplicație software pentru terminale mobile, pentru raportarea capturilor provenite din pescuitul recreativ;
- Aplicație interactivă care să ofere pescarilor informații cu privire la specii, legislație, zone de pescuit în format GIS, achiziția de licențe sau permise de pescuit.”
Transparentizarea și digitalizarea ANPA, explică Bogdan Bola, este cu atât mai necesară cu cât o decizie a Comisiei Europene solicită tuturor statelor membre să nominalizeze o autoritate unică care să coordoneze colectarea și certificarea informațiilor privind activitățile de pescuit ( Annex C(2020) 1633 final din 18.03.2020). Din acest motiv, pe lângă prevederile de mai sus, am inclus în Lege și atragerea răspunderii funcționarilor ANPA care nu își vor duce la îndeplinire atribuțiile prevăzute în termenele stabilite.
Citește și: Terenurile din Delta Dunării nu vor fi închiriate prin încredințare directă. Bola: „Nu câștiga cine trebuie”
„Nu în ultimul rând, am prevăzut ca ANPA și ARBDD să elaboreze, în termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei legi, o metodologie pentru inventarierea și monitorizarea uneltelor de pescuit folosite pentru pescuitul comercial, implicit prin metode informatice, în vederea reducerii poluării, a pescuitului fantomă și a recuperării acestor unelte. Deoarece nici acest lucru nu s-a făcut niciodată în România”, adaugă Bola.
„Această Lege o supunem dezbaterii publice tocmai pentru că suntem conștienți că poate fi îmbunătățită, tocmai pentru că vrem să fie dreaptă cu toți, nu doar pentru unii.. Deja am avut întâlniri în acest sens și am extras idei bune, pe care le vom pune în aplicare. De aceea, orice opinie este binevenită, atâta timp cât este însoțită de o argumentare corectă și legală. Mai avem aproape două luni până când se va discuta în Parlamentul României, deci timp mai este să schimbăm ceva în bine și să corectăm orice eroare”, conchide deputatul PNL Bogdan Bola.
sursa foto: FB Pescăria lui Matei