Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea acesteia pe cât mai mult posibil. Din păcate, intervenția umană și mai ales persistența braconajului pun în pericol rezervele sale de pește și afectează grav biodiversitatea, dar și în mod indirect pe locuitorii zonei.
Și, cu toate că pe hârtie avem tot ce ne trebuie să oprim acest fenomen, se pare că eșuăm tot mai mult. În Delta Dunării, opt instituții au drept de control și reglementare în tot arealul acesteia. Deputatul Bogdan Bola (PNL Constanța), este de părere că, „în pofida acestui fapt, nu există practic nici-o coordonare între aceste instituții, controalele mixte sunt rare și nu după un plan comun prestabilit, nu exista o transparență și o platformă la care toate organele de control să aibă acces în vreun fel pentru a se coordona. Cine are de câștigat din acest lucru? Braconierii și cei care încalcă legea în mod flagrant…”.
În acest sens, deputatul consideră că este nevoie de intervenții urgente, motiv pentru care, în calitate de membru al Parlamentului României, împreună cu colegul său Alexandru Kocsis, au solicitat un raport de activitate al instituțiilor cu drept de control în perimetrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, pe ultimii cinci ani, detaliat pentru fiecare an în parte:
„Fie că vorbim de ineficiența factorului uman, de lipsa echipamentelor sau vidul legislativ, situația trebuie rezolvată. Organe de control, vizate de interpelările noastre, sunt: Poliția Delta Dunării, Administrația Rezervația Biosfera Delta Dunării, Poliția de Frontieră Română, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, Regia Națională a Pădurilor –Romsilva. Ce le-am solicitat lor, în mod urgent, va sta la baza viitoarelor proiecte legislative pe care le intenționăm să le depunem. Din punctul nostru de vedere, protejarea Deltei Dunării este la fel de importantă precum este apărarea pădurilor din munții noștri. Fără o documentare corectă și profundă, riscăm să facem și mai mult haos într-o legislație care are deja multe lacune.”, arată Bogdan Bola.
Întrebările celor doi parlamentari către instituțiile cu drept de control din Delta Dunării sunt: numărul de infracțiuni constatate privind pescuitul, cantitatea de pește confiscată și predată spre valorificare ca venit la bugetul consolidat al statului, în urma constatării infracțiunilor, bilanțul capturilor piscicole predate de echipele instituțiilor abilitate, defalcat pe specii de pește.
sursa foto: Bogdan Bola