Bogdan Bola, deputat PNL: „Vrem o Deltă curată sau închidem ochii și mergem pe același drum ca și până acum?”

Deputatul liberal Bogdan Bola a petrecut două zile alături de polițiștii din cadrul Poliției Deltei. A revenit la mal cu primele concluzii.

„Cu toate că este introdusă în patrimoniul UNESCO și clasificată „zonă umedă de importanță internațională”, braconajul, tăierile ilegale de copaci, construcțiile ilegale care fac să dispară luciul de apă, pescuitul cu unelte interzise fac ravagii pentru flora și fauna Deltei”, spune Bola.

Deputatul, însoțit de un alt parlamentar – Alexandru Kocsis, au mers alături de polițiști în acțiunile de control.

„Braconajul cu unelte interzise, în perioadele de prohibiție mai ales, distrug populațiile de pești din întreaga zonă. Cel mai grav este pescuitul la curent electric, care omoară și sterilizează fără discriminare”, subliniază Bola una dintre principalele probleme din deltă.

Tot la capitolul probleme se află și transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole care diminuează zonele de refacere biologică.

Permisivitatea excesivă a autorităților cu competențe în domeniu când eliberează permise și autorizații pentru bărci și motoare extrem de puternice dăunează atât faunei din zonă (zgomotul sperie peștii și păsările), dar și zădărnicesc eforturile organelor de control de a prinde braconierii”, este o altă problemă din acest loc.

Deputatul liberal a discutat cu oamenii locului, cu pescarii și cu autoritățile, iar din aceste discuții s-au desprins câteva idei:

  • Dunărea veche să rămână zonă de refacere biologică și să fie interzis pescuitul pe “buclele” Dunării. Astfel, vom putea oferi și populațiilor de pești un loc unde să își depună icrele în siguranță
  • Fără setci în Delta Dunării între 01 iunie și 15 octombrie, în această perioadă să fie permise doar vintirele și talienele. Este totuși o rezervație naturală..
  • Fără năvoade tot anul în complexul Razim – Sinoe. Pescarii din zonă ne-au cerut asta în mod expres, aceste unelte fiind cele mai dăunătoare pentru faună.
  • O prohibiție specială la pescuitul linului (pe cale de dispariție în Deltă) în luna iunie.
  • În ceea ce privește braconajul, înnăsprirea pedepselor: creșterea cuantumului amenzilor, confiscarea obligatorie a sculelor de pescuit și bărcilor, clasificarea unor contravenții (așa cum sunt prevăzute acum) ca și infracțiuni.
  • O limitare urgentă la viteza bărcilor și la capacitatea motoarelor pe Dunăre pentru ambarcațiunile de pescuit – max. 60 de cai pe Razim și 40 de cai în Deltă.
  • Fie că vorbim de pescuit sportiv sau comercial, dimensiunea peștelui prins și neeliberat trebuie să crească, pentru ca pescarii să nu mai plece acasă cu puiet. Acest lucru este valabil mai ales pentru pescarii care vin din țară și vor să rețină orice pește, indiferent de dimensiune. De ex., la crapul reținut, mărimea să crească de la 35 la 40 de cm, la somn de la 50 la 60 de cm, etc.
  • Tot pentru pescarii care nu înțeleg că sunt într-o rezervație naturală, înzecite amenzile pentru neigienizarea spațiului de pescuit sportiv.
  • Interdicția la pescuit pentru anumite specii aflate în declin, pentru perioade de doi ani, pentru a permite populațiilor din specia respectivă să se refacă.

Până când se va alege și noul Guvernator al Deltei, un proces care durează mult prea mult (din punctul meu de vedere), noi trebuie să ne punem de acord și să stabilim împreună pe ce drum dorim să o apucăm. Vrem o Deltă curată, unde flora și fauna să fie protejate și să ne putem bucura de ele sau închidem ochii și mergem pe același drum ca și până acum?”, se întreabă deputatul PNL Bogdan Bola.

sursa foto: Bogdan Bola

Urmărește-ne pe:

Doneaza