17.1 C
Constanța
miercuri, mai 12, 2021
Acasă Cultură ,,Față în față’’, expoziția care vă invită în lumea contrastelor pure

,,Față în față’’, expoziția care vă invită în lumea contrastelor pure

Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 aprilie, ca o recunoaștere a contribuției artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo Da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519).

Cu acest prilej, Muzeul de Artă din Constanța a pregătit vizitatorilor o expoziție în care albul și negrul devin polii universului plastic. Expoziția este rezultatul unui proiect de cercetare creativă și neconvențională de a apropia elevii de limbajul plastic, al artistei Anca Pașa Deaconu.

Conceptul expoziției este legat de exploatarea dualității, iar demersul artistic invită privitorul să descopere o lume a contrastelor pure, în care procedeul prin care, în pictură, Leonardo da Vinci crea iluzia estompării contururilor obiectelor și figurilor, acestea părând a fi învăluite de fum, (,,sfumato’’ în limba italiană) este inversat, iar albul și negrul devin polii universului plastic al Ancăi Pașa Deaconu.

Anca Pașa Deaconu s-a născut în anul 1978, este doctorandă la UNA București și membră a Filialei Constanța 1 a UAPR. Despre expoziția ,,Față în față’’, coordonatoarea doctoratului său, prof. univ. dr. Unda Popp scrie următoarele:

,,Este un proiect în derulare pe care Anca Pașa Deaconu l-a început ca pe o modalitate creativă și neconvențională de a apropia elevii de limbajul plastic. Această cercetare efectuată în domeniul artelor vizuale încearcă să lege preocupările de atelier ale artistei de cele de pedagog. Pentru a le stimula imaginația, autoarea a propus elevelor sale să-și închipuie că sunt personaje dintr-o poveste. Ziua și noaptea, Lumina și Întunericul au fost evident sugerate de contrastul cromatic valoric. Fetițe gemene înveșmântate în alb și negru s-au transformat în elemente compoziționale ale unor lucrări de artă vizuală înregistrate foto-video.

Experimentele inițiate de Anca Pașa Deaconu încadrate în categoria generală a artelor acțiunii, nu vorbesc doar despre limbajul plastic ci mai ales despre o modalitate sensibilă de compunere a unor imagini expresive, care surprind inocența trupului uman, grațios, adolescentin.

Autoarea invită spectatorii să se implice în descifrarea și interpretarea ideilor sale transmise în egală măsură de fotografii și de performance. Nivelul cultural ridicat al publicului unui muzeu de artă va înlesni interpretarea mesajelor mai mult sau mai puțin ascunse în imaginile elaborate de artista Anca Pașa Deaconu’’.

Expoziția ,,Față în față’’ va fi deschisă publicului în perioada 15 – 20 aprilie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

USR PLUS Constanța consideră că primarul municipiului, Vergil Chițac, pune mai presus de parteneriatul PNL-USR PLUS (care asigură majoritatea în Consiliul Local) sprijinul pentru...

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era...

Joi, localitatea Corbu va rămâne fără apă. Vor fi afectate și localitățile Năvodari și Lumina

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, joi - 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în vederea executării lucrărilor de înlocuire...

Recent Comments