Primăriile preferă să arunce banii „la gunoi”, în loc să-și majoreze bugetul din reciclare

Cristina Rizea, deputat USR PLUS, a prezentat harta colectării selective a deșeurilor pentru județul Constanța. Documentul a fost întocmit conform datelor pe care le raportează primăriile către Ministerul Mediului.

harca colectare deseuri
Primăriile preferă să arunce banii „la gunoi”, în loc să-și majoreze bugetul din reciclare 2

„Nu prea stăm bine și din cate văd, datele pe care le furnizează primăriile nu prea corespund cu situația pe care eu o cunosc din județ. De ce ar trebui să ne îngrijoreze? Pentru că, în loc ca primăriile să facă bani din reciclarea deşeurilor lor, pe care să-i poată investi în infrastructura locală – să repare un drum, să ridice o creșă, să facă o pistă de biciclete – banii contribuabililor merg aproape literalmente la … groapa de gunoi”, spune parlamentarul.

Citește și: Cristina Rizea: Am votat pentru revocarea Renatei Weber. S-a plasat de partea baronilor locali

Cristina Rizea explică faptul că primăriile plătesc pentru fiecare kilogram de gunoi care pleacă la groapă în loc să plece la reciclare. Iar pentru o tonă de deșeuri, o primărie plătește minimum 50 de lei către Fondul pentru mediu (şi cel puțin încă o dată pe atât în costuri directe de manipulare, descărcare, amortizare, epurare, captare metan etc).

„O localitate produce anual circa 3.000 de tone de gunoi la fiecare 10.000 de locuitori; asta înseamnă cel puțin 150.000 de lei plătiți către Fondul de mediu”, explică Raul Pop, secretar de stat USR PLUS în Ministerul Mediului. În schimb, dacă o primărie ar recicla cele 3.000 de tone de gunoi, ar câștiga peste 1,5 milioane de lei la fiecare 10.000 de locuitori.

„Reciclarea salvează mediul și aduce bani la bugetul local. Şi ne aduce în rândul statelor europene avansate”, mai spune Cristina Rizea, deputat USR PLUS.

Citește și: Cristina Rizea, deputat: „Sunt împotriva retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO”

Urmărește-ne pe:

Doneaza