Insula Șerpilor, insula legendarului Ahile

La doar 45 de km de Delta Dunării, în Marea Neagră, se află Insula Șerpilor, astăzi parte a a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Între 1878 și 1947, Insula Șerpilor a aparținut României, însă aceasta a fost anexată ilegal de URSS în 1948, după sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Cu o suprafață de 17 hectare, Insula Șerpilor este mai importanță din punct de vedere strategico-militar și economic, decât din punct de vedere teritorial. Insula are o lungime de 662 m şi o lăţime de 440 m și o circumferinţă de 4 km. Aflată la circa 40 m deasupra nivelului mării insula nu are apă potabilă și este stâncoasă cu vegetație săracă.

Șarpele Natrix natrix, complet inofensiv și util împotriva rozătoarelor, de la care insula își trage numele, prospera aici și atingea o lungime până la 2 metri. Din nefericire a fost complet stârpit în a doua parte a secolului al XX-lea, cu ocazia amplelor lucrări militare desfășurate de sovietici.

Achile se arată în vis celor ce se coboară pe insulă

Geograful grec Ptolemeu (secolul I d. Hr.) menționează în opera sa „Îndreptar geografic” că „Insulele situate în vecinătatea Moesiei Inferioare, în acea parte a Pontului pe care am pomenit-o, sunt Boristena și insula lui Achile sau Leuce (n.r. Insula Șerpilor)”.

În lucrarea „O țară ca în povești”, volumul 1, apărut în anul 1939, academicianul Ion Simionescu spunea despre Insula Șerpilor că este „bucăţica de pământ de care se leagă, în legendele popoarelor străvechi, amintirea feciorului lui Peleus, eroul din Iliada. Prin aceasta e mai des pomenită în literatura veche decât orice parte a României”.

Astfel, potrivit lui Ion Simionescu la rugămintea făcută de Tethis, mama lui Achile, către zeul Neptun, o insulă singuratică a răsărit în largul Pontului Euxin, aproape de gura bătrânului Istru. Pe ea urma să locuiască eroul troian, Ahile:

Un templu i s-a ridicat, iar larii, păsările albe ce trăiesc şi azi în cârduri mari, erau slujitorii lăcaşului sfânt. În fiecare zi, dis de dimineaţă, cârduri de cormorani uricioşi zboară la larg, îşi moaie aripile în valuri, stropesc podeaua templului, pentru ca tot cu aripile să o mature. Aşa povesteşte Flaviu Arrian. Legenda e repetată de toţi. Vremea şi imaginaţia o amplifică. Achile se arată în vis celor ce se coboară pe insulă, iar celor care plutesc, li se înfăţişează pe valurile mării”.

Legendele, menționate de Ion Simionescu, spun că, aici, pe Insula Șerpilor, s-au căsătorit Ahile cu frumoasa Elena, nuntă la care ,,veniră însuşi Neptun şi Amphitrite, Nereidele toate şi Fluviile şi Demonii toţi câţi se aflară în Pont şi Meotida”, dar și că pe această insulă au avut loc războaiele lui Achile cu Amazoanele, „care şi-au găsit sfârşitul în valurile furioase ale Pontului Euxin, temut de lumea navigatorilor”.

Arctinus din Milet scria în epopeea sa despre războiul troian că Ahile își trăiește viața de după moarte împreună cu Elena pe Insula Leuke (Insula Șerpilor).

Foto cu rol ilustrativ

Urmărește-ne pe:

Doneaza