Sturionii sălbatici din România sunt printre ultimii din Europa și sunt dovezi că existau și se pescuiau încă de pe vremea dacilor, aceștia punând pe fundul Dunării garduri din bușteni și crengi pentru a-i prinde. Și, cu toate că aceste specii există de peste 200 de milioane de ani, din vremea dinozaurilor, ele riscă să dispară definitiv din apele României, din cauza braconajului, a inconștienței și a corupției.
De altfel, unii au și dispărut deja. Deputatul constănțean Bogdan Bola arată că, în ziua de astăzi pescarii mai prind din speciile de sturion doar nisetru, păstrugă, cegă și morun, însă în anii ’50 se pescuiau pentru ultima dată în apele noastre alți doi pești din aceste specii – șipul și viza:
„Așa se face că, dacă acum 50 – 70 de ani, în Deltă se mâncau jumări din slană de morun și icre negre pe pâine, în momentul de față specia este amenințată cu dispariția în zona României. Și ca să vă dați seama cât de valoroasă este această resursă a Deltei și Mării Negre, vă spun doar atât: la începutul secolului XX, 1 kg de icre negre era 2,3 grame de aur, iar după 100 de ani, 1 kg de icre negre era 97 de grame de aur.”
Bogdan Bola și colegul său, deputatul Alexandru Kocsis, s-au întâlnit săptămâna trecută cu inspectorii Rezervației Biosfera Delta Dunării. Aceștia le-au pus la dispoziție dovezi video prin care le-au prezentat doar o mică parte din dezastrul care are loc, în fiecare zi, în apele României.
„Și pentru simplul motiv că, spre deosebire de păduri și urși, nu putem vedea și cuantifica exact dezastrul pe care îl facem, aceste lucruri par să treacă neobservate de către publicul larg. Ba mai mult, cei care comit aceste infracțiuni (pentru că este infracțiune pescuirea și deținerea de sturion) scapă în cel mai rău caz cu o amendă penală, deoarece pedepsele sunt foarte mici (nici măcar sculele de pescuit nu se confiscă).
În Marea Neagră, între peninsula Sacalin și complexul Periteasca – Leahova, o zonă de o frumusețe rară, apa este mică, abundă în mâncare și se încălzește mult mai repede decât în alte zone. Tocmai de aceea, puietul de sturion, calcan și rechin vine în această zonă să se hrănească la mal și să se adăpostească. Din păcate însă, acolo cad în plasele pescarilor și foarte mulți dintre ei mor acolo. Unii pescari îi aruncă apoi morți în apă, însă alții, ca în imaginile de mai jos, îi păstrează pentru a-i comercializa cherhanalelor și restaurantelor pentru borșul de pește…”, precizează, Bogdan Bola.
Chiar dacă cei mai mulți pescari sunt de bună credință și nu intenționează să se întâmple acest lucru, efectul este unul devastator pentru aceste specii aflate deja pe cale de dispariție. Tocmai din acest motiv, Bogdan Bola consideră că ordinul de prohibiție la pescuitul de sturion trebuie să fie prelungit, cu găsirea însă a unei metode pentru acordarea de măsuri compensatorii către pescari:
„Dacă vrem să mai lăsăm ceva generațiilor viitoare, trebuie să protejăm puținul care ne-a mai rămas și trebuie să începem acum! Din aceste considerente, studiind problema și discutând atât cu pescarii vechi ai Deltei cât și cu instituțiile cu drept de control, cu reprezentanți ai institutelor de cercetare în domeniu, suntem de părere și vom face o inițiativă legislativă în acest sens ca:
- întreaga zonă dintre peninsula Sacalin și complexul Periteasca – Leahova să fie declarată Zonă de Refacere Biologică între 01 aprilie și 31 mai, iar în largul Mării Negre până la izobata de 20 de metri
- întregul Golf Musura până la izobata de 20 de metri să fie declarată Zonă de Refacere Biologică între 01 aprilie și 31 mai”.
Grigore Antipa a prevăzut în prima lege a pescuitului din 1896, perioade de cruțare și de prohibiție a pescuitului sturionilor
Propunerea celor doi deputați nu este ceva neobișnuit sau în detrimentul pescarilor. Însuși Grigore Antipa, după ce a fost numit de Regele Carol drept promotorul pescăriilor de stat din România, a prevăzut în prima lege a pescuitului din 1896, perioade de cruțare și de prohibiție a pescuitului sturionilor. De aceea, aceste măsuri, dublate de repopulare și de o înăsprire drastică a pedepselor pentru acest tip de infracțiuni, sperăm să asigure și generațiilor viitoare această importantă resursă a României!