1.4 C
Constanța
miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăJustițieProfesorul Teodosie Petrescu, pensionat definitiv și de Justiție. Universitatea „Ovidius” a procedat...

Profesorul Teodosie Petrescu, pensionat definitiv și de Justiție. Universitatea „Ovidius” a procedat corect

ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani în decembrie 2020. Conform Legii Educației, nu mai poate fi profesor titular la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. ÎPS Teodosie a fost și directorul Școlii Doctorale de Teologie din Constanța, o școală plină de scandaluri de plagiat.

Pentru cele două funcții (profesor și director de școală doctorală), ierarhul încasa venituri de 158.129 de lei/an (13.177 de lei/lunar). La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român. Sumele sunt preluate din declarația lui de avere depusă pentru anul 2020.

Cu toate că a depășit vârsta de pensionare, profesorul Teodosie Petrescu a cerut judecătorilor să oblige Universitatea „Ovidius” din Constanța să-l mențină profesor titular. Tribunalul Constanța i-a respins cererea, iar marți, 1 februarie, și judecătorii de la Curtea de Apel Galați i-au respins definitiv solicitarea. Arhiepiscopul s-a adresat instanţei cerând judecătorilor să dea o ordonanţă preşedinţială prin care să fie anulată decizia Senatului UOC (numărul 623/29.07.2021).

Citește și: Judecătorii nu-i fac pe plac lui Teodosie. Ce i-au răspuns la solicitarea de a rămâne profesor titular

Teodosie, pensionat de Universitate

Senatul Universității „Ovidius” din Constanța a decis în luna iulie 2021 că „în absența metodologiei prevăzute Legea nr. 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării” (Hotărârea nr. 623/29.07.2021).

Citește și: ÎPS Teodosie, disperat să rămână profesor universitar titular. Ultimele manevre de la Teologie

Potrivit articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011): „ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.

Cu alte cuvinte, profesorii care au împlinit vârsta de 65 de ani, așa cum este și cazul lui Teodosie, nu mai pot fi profesori titulari.

În prima instanţă, judecătorii Tribunalului Constanţa i-au respins cererea, dar ierarhul a făcut apel şi a cerut şi strămutarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi. Acum și judecătorii de la Galați i-au respins cererea.

Trebuie menționat faptul că IPS Teodosie a dat în judecată Universitatea Ovidius cerând anularea hotărârii Senatului, un proces care se judecă acum pe fond.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Un act administrativ nu poate fi anulat prin ordonanță președințială. Ordonanța instituie măsuri provizorii sau pur și simplu suspendă aplicarea actului administrativ până se judecă anularea.

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments