FOTO: Arheologii au descoperit în foaierul Teatrului Fantasio continuarea zidului cetății Tomis

Arheologii au identificat în foaierul Teatrului Fantasio din Constanța continuarea zidului de incintă al cetății antice Tomis, cu ocazia lucrărilor de consolidare a cădirii, a declarat pentru “Dobrogea Live” șeful serviciului Arheologie Preventivă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Dr. Constantin Băjenaru.

Este vorba de continuarea zidului ridicat de romani la sfârșitul secolului III d.Hr – începutul secolului IV d.Hr., vizibil în Parcul Arheologic din Constanța.

“Ieșirea zidului pe sub clădirea teatrului era previzibilă”, ne-a spus cercetătorul, întrucât anul trecut a fost descoperit alt fragment peste drum de Teatrul de Stat Constanța (cunoscut mai degrabă sunt vechea denumire “Fantasio”).

Propunere de valorificare culturală

Referitor la zidul scos la lumină în foaierul teatrului, arheologul spune că este vizibilă o suprafață de 6-7 metri din vestigiu, însă săpăturile continuă.

“Cercetările vor continua, mai sunt două șanțuri de săpat ca să vedem dacă “prindem” și alte suprafețe din zid, dar suntem constrânși de partea inginerească să lucrăm în etape”.

În privința stării zidului, Băjenaru a precizat că unele porțiuni au fost afectate de lucrările de construire a clădirii, iar vestigiul va fi propus spre conservare la vedere.

“Foarte probabil vom propune ca în foaier zidul să fie lăsat la vedere pentru că este poziționat la vreo 20-30 de centimetri sub nivelul podelei, unde ar putea fi amplasat un planșeu transparent”.

La rândul său, directorul teatrului, Erwin Șimșensohn ne-a declarat că este încântat de ideea de a îmbina și asocia fragmente de istorie cu clădirea culturală.

Clădirea, proprietatea Primăriei Constanța

Însă decizia de a valorifica sau nu descoperirea arheologică este în curtea Primăriei Constanța, proprietarul clădirii.

Teatrul Fantasio de pe bulevardul Ferdinand nr. 11 a fost ridicat în anul 1927 de filantropul constănțean de origine greacă Demostene Tranulis, iar în prezent se află în reabilitare, lucrări programate să fie finalizate în prima parte a anului viitor.

Sursa foto deschidere: Planiada

Citește și:

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza