2.4 C
Constanța
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitateArhiepiscopia Tomisului, îngropată în datorii. Trebuie să plătească 233.000 de lei pentru...

Arhiepiscopia Tomisului, îngropată în datorii. Trebuie să plătească 233.000 de lei pentru cărțile cu care și-a sărbătorit ÎPS Teodosie „majoratul”

În anul 2019, în Duminica Floriilor, ÎPS Teodosie a împlinit 18 ani de când a fost ales arhiepiscop al Tomisului. Și-a sărbătorit „majoratul” lansând colecția a 100 de volume „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi”, care conțin fotocopii ale unor documente din mari arhive ale lumii.

La evenimentul „istoric” (cum îl numea Arhiepiscopia) erau așteptați să participe academicianul Răzvan Teodorescu, Adrian Năstase, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, numeroși profesori universitari, oficialități din județele Constanța și Tulcea și alți invitați de seamă.

Cele 100 de cărți lansate în Duminica Floriilor, anul 2019

Pentru realizarea acestor 100 de exemplare, Arhiepiscopia Tomisului a făcut o comandă către profesorul Constantin Barbu, reprezentant al Fundației Internaționale „Dimitrie Cantemir”, iar în schimbul lor preoții de la Constanța se obligau să plătească suma de 233.630 de lei.

Citește și: UPDATE Oamenii lui Teodosie contraatacă: Patriarhul Daniel acuzat de plagiat, iar Emilia Șercan că nu are licență – Dobrogea Live

După ce le-a lansat în Duminica Floriilor (anul 2019) și s-a lăudat cu ele, ÎPS Teodosie a refuzat să le mai plătească, de aceea s-a ajuns în instanță, iar la finalul anului 2021 Arhiepiscopia a primit decizia definitivă: trebuie să plătească 233.630 de lei pentru cele 100 de cărți.

Arhiepiscopia Tomisului a primit cărțile și a refuzat să le plătească

Prin cererea de chemare în judecată, Fundația Internațională Dimitrie Cantemir arată că între profesorul Constantin Barbu (membru fondator al Fundației) și Arhiepiscopia Tomisului s-a încheiat o înțelegere pentru tipărirea celor 100 de volume, care trebuiau însoțite de câteva DVD-uri care să conțină formatul electronic al acestora.

Citește și: Impostură universitară. Profesorul care a binecuvântat două doctorate plagiate va primi gradație de merit

După ce volumele au fost trimise la Constanța, au fost lansate public chiar de Teodosie la „majoratul” său, Fundația a trimis facturile pentru aceste cărți. Doar o singură plată parțială, de 2.700 de lei, ar fi făcut Arhiepiscopia, apoi, deși recunoștea datoria, a refuzat plata.

Arhiepiscopia, nemulțumită de serviciile primite

Arhiepiscopia Tomisului a încercat să se apere în fața judecătorilor arătând că Fundația nu face „în niciun fel dovada riguroasă a executării obligațiilor asumate, încălcarea flagrantă a obligației esențiale constând în lipsa cd-urilor atașate volumelor și nici dovada de recepție a mărfii și a formatului electronic al facturilor, astfel cum a fost înțelegerea între părți”, conform rolii.ro

Preoții s-au plâns că Fundația a trimis cele 100 de cărți care au fost lăsate pe holul Arhiepiscopiei Tomisului, nefiind predate unui inspector responsabil cu preluarea lor, iar facturile trimise nu sunt semnate.

Citește și: Școala Doctorală de Teologie din Constanța, cuib de colaboratori ai Securității. Severus și Dinică sunt coordonați de Mache

De asemenea, Fundația, implicit autorul volumelor – C. Barbu – „nu și-a îndeplinit serviciile la care s-a obligat nici măcar la un nivel basic, minimalist, și nu poate justifica punerea în operă în mod efectiv și complet a serviciilor sau a cheltuielilor efectuate pentru realizarea volumelor la calitatea și forma solicitată la livrare”.

Doar că, Fundația arată că CD-urile de care tot face referire Arhiepiscopia Tomisului au o valoare foarte mică din toată datoria, de aproximativ 14.850 de lei, iar de lipsa lor preoții nu s-au plâns niciodată până la proces.

Arhiepiscopia Tomisului, bună de plată

Instanța a reținut că facturile nu poartă o semnătură de primire, însă livrarea cărților a fost recunoscută de debitoare chiar în întâmpinare.

„Instanța apreciază că, independent de modalitatea concretă în care s-a realizat livrarea produselor aferente facturilor fiscale – susținând debitoarea că marfa nu a fost recepționată de inspectorul său delegat în acest sens – instanța apreciază că, în mod evident, produsele au fost recepționate de către debitoare în fapt”, scriu judecătorii.

Referirile la lipsa unor CD-uri sunt considerate de instanță ca „pur formale” deoarece ele lipsesc din comunicarea dintre părți realizată înainte de a se ajunge la un proces.

Citește și: CNATDCU a invalidat 17 teze de doctorat susținute la Facultatea de Teologie din Constanța. Alte 10 teze sunt în analiză

În concluzie, instanța ordonă Arhiepiscopiei Tomisului să plătească în termen de 30 de zile Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir suma de 233.630 lei reprezentând debit principal, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare, calculată începând cu data de 20.05.2021 și până la achitarea integrală a debitului principal.

„Nu au de unde”

Profesorul Constantin Barbu a contactat reporterii „Dobrogea Live” pentru a oferi câteva explicații. Mai întâi, el susține că nu știa că Fundația (al cărei membru fondator este) a dat în judecată Arhiepiscopia Tomisului. Când a fost informat, ar fi luat legătura cu Paul Tudor, președintele Fundației (și el membru fondator) pentru a cere explicații.

Profesorul Barbu a dat asigurări că, indiferent de decizia definitivă a instanței, între Arhiepiscopie și Fundație va exista un compromis astfel încât preoții să plătească doar o parte din sumă, „să plătească ceva mai mult de un miliard, că nu au de unde mai mult”, spune C. Barbu.

Trebuie spus că profesorul Barbu este implicat și în alte proiecte ale Arhiepiscopiei Tomisului, el fiind cel care a sărit în apărarea doctoratelor plagiate sau cu probleme de la Facultatea de Teologie din Constanța, acuzându-l chiar pe Patriarhul Daniel că nu și-ar fi scris „singur teza”.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Cărţile sunt cu foiţe de aur? Întreb pentru un colecţionar care şi aşa se mai gândeşte dacă ar da 2300 de lei pe o „capodoperă” de-a Extrem de Înaltului Falus Şpagoveanu…

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments