Primăria Ovidiu nu a convocat Consiliul Local pentru august, încălcând Codul administrativ

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra nu a convocat ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii august, încălcând flagrant prevederile din Codul administrativ.

În apărarea edilului a sărit secretarul general al Primăriei, care inventează termeni juridici și interpretează pueril o lege foarte clară.

Potrivit Codului administrativ actualizat, “Consiliul local se întrunește în sedințe ordinare, cel puțin o dată pe lună, la convocarea primarului”.

În contradicție cu legea, secretarul general al administrației locale, Laura Antonie, responsabilă cu organizarea ședințelor CL, susține că Primăria nu e obligată să convoace consilierii lunar.

„Nu este convocată ședință, ce este așa de imposibil?! Nu cred că suntem obligați să ținem minim o ședință lunar. Nu s-a convocat în această lună. Dacă aveți ceva de întrebat, faceți o solicitare pe fax, pe mail”, a declarat pentru “Dobrogea Live” secretarul generală a orașului Ovidiu.

Pentru Primăria Ovidiu legea e facultativă

Ilegalitatea a fost semnalată de grupul USR Ovidiu pe pagina de Facebook a filialei, postare la care reprezentanta Primăriei a reacționat cu un răspuns prin care afișează termeni juridici inexistenți și sugerează că legea are caracter de recomandare, nu obligatoriu.

“…cel puțin o dată pe lună” (sintagma din legea amintită mai sus n.r.) presupune caracterul de regularitate al ședințelor Consilului local, nicidecum “obligativitatea” convocării acestora care nu rezultă din niciun text de lege”, a scris Antonie, ca răspuns la acuzele reprezentanților USR Ovidiu.

Consilierii locali au fost înștiințați astăzi de faptul că nu este convocată ședința lunară printr-un mesaj pe WhatsApp, transmis de secretarul general: „Luna aceasta nu se convoacă ședința! Probabil la începutul lunii septembrie sau în funcție de necesități, vedem”.

Primarul George Scupra nu a răspuns apelurilor “Dobrogea Live” de a ne acorda un punct de vedere pe tema prezentată.

Cum adică e ilegal?

În încercarea de a obține o reacție cerebrală a conducerii administrației locale Ovidiu, l-am contactat pe viceprimarul Suliman Sesnur, care ne-a spus că nu știa că este ilegal ca primarul să nu convoace CL-ul și că nu s-a interesat de motivul pentru care nu va avea loc ședința, întrucât acesta a fost plecat în concediu săptămâna trecută.

Redăm discuția:

Rep: De ce nu s-a organizat ședința de Consiliu Local aferentă lunii august?

Suliman Sesnur: Era planificat să avem o ședință. Dacă nu s-a convocat, însemnă că va organiza luna viitoare.

Rep: Este ilegal să nu organizezi în fiecare lună.

SS: Cum adică e ilegal?

Rep: În Codul administrativ scrie clar că UAT-urile trebuie să organizeze în fiecare lună ședința ordinară a Consiliuli Local.

SS:  Mdaa.. Nu știu exact, poate au convocat și nu știu eu. Eu am fost plecat în concediu săptămâna trecută și nu știu exact ce s-a întâmplat.

Rep: Și nu v-ați interesat, în calitate de al doilea om din Primărie?

SS: Nu, nu, nu.. Însemnă că face luna viitoare.

Ulterior, viceprimarul a revenit cu un apel prin care ne-a transmis că a aflat motivul pentru care nu s-a convocat ședința de Consiliu Local, însă putem fi informați doar dacă trimitem Primăriei o solicitare scrisă în baza legii 544/2001.

Or, este cunoscut faptul că George Scupra nu eliberează informații solicitate prin 544/2001 nici după ce instanța a obligat Primăria să facă acest lucru.

Faptul că primarul George Scupra nu a convocat ședința de CL a fost semnalat de organizația USR Ovidiu, ai cărei reprezentanți au spus că vor face demersuri legale în acest sens.

“În urma insistențelor consilierilor USR PLUS Ovidiu cu privire la următoarea ședință de Consiliu Local, aceștia au primit azi ca răspuns faptul că luna aceasta nu se va ține nici o ședință, acest lucru fiind o încălcare flagrantă a legii. Vizibil iritat de faptul că prezentăm transparent fiecare Ordine de zi și cerem fiecare document aferent ședințelor, domnul Scupra apelează mai nou la sistarea activităților Consiliului Local pentru a nu prezenta documentele cerute de către consilierii USR PLUS! Acestea sunt doar câteva exemple de încălcări ale legii de care domnul primar nu ține cont, motiv pentru care USR PLUS Ovidiu se va folosi de toate demersurile legale pentru a sesiza organele competente”, se arată în postarea filialei USR.

Citește și: Primăria Ovidiu, lipsită de transparență. Sponsorii care au plătit Zilele Orașului, ascunși de ochii lumii

Urmărește-ne pe:

Doneaza