Primăria Constanța confirmă ancheta DNA în care sunt implicați Vergil Chițac și Horia Constantinescu

Primăria Constanța a confirmat pentru prima dată oficial că DNA derulează o cercetare penală legată de reluarea ilegală a contractului cu operatorul de spații verzi Garden Shop Services (fosta Pomacost), subiect abordat în exclusivitate de publicația noastră în vara anului trecut (citește investigația).

“Având în vedere că cercetarea penală este în desfășurare, nu vă putem transmite informațiile solicitate”, se arată într-un răspuns solicitat Primăriei de “Dobrogea Live”, prin care am întrebat municipalitatea dacă a pus la dispoziția DNA documente cu privire la contractul cu Garden Shop Services.

Deși răspunsul Primăriei nu oferă informația solicitată, este, totuși, pentru prima dată când instituția recunoaște oficial că este în derulare un dosar care vizează plățile ilegale către fosta Pomacost.

Cu toate că presa locală a citat încă din luna aprilie surse juridice care afirmau că Vergil Chițac și Horia Constantinescu (fost director în Primărie, în prezent șeful ANPC) sunt vizați de ancheta DNA, aceștia au refuzat până în prezent să ofere vreun comentariu legat de subiect.

Un alt element de noutate este reprezentat de informația potrivit căreia dosarul a fost transferat de la Constanța la DNA București, conform surselor “Dobrogea Live”.

Povestea, pe scurt

Publicația noastră a publicat vara anului trecut o investigație care arată faptul că Primăria Constanța a reluat ilegal colaborarea cu operatorul de amenajare și întreținere a spațiilor verzi Garde Shop Sevices (fosta POMACOST).

Deși contractul de gestionare a spațiilor verzi încheiat între cele două părți a încetat la cererea operatorului în februarie 2021, după aproape cinci luni, firma revine și solicită reluarea colaborării.

Întrucât vegetația scăpase de sub control, edilul cedează și reia relațiile inițiale cu Garden Shop Services, trecând peste faptul că între cele două părți nu mai exista un contract valabil.

Or, cum contractul anterior era nul, nu se putea semna un nou act fără lansarea unei licitații publice de prestări servicii la care ar fi putut participa orice operator de profil.

Ingnorând aceste aspecte, Chițac emite un ordin de reluare a lucrărilor de către operator începând cu 1 iulie, la patru luni și jumătate de la încetarea contractului.

Responsabilul din Primărie care se ocupa de gestionarea spațiilor verzi, Horia Constantinescu declara pentru „Dobrogea Live”, după publicarea investigației, că decizia de a relua colaborarea cu Garden Shop Services a venit în urma consultărilor avute cu departamentul Juridic și firma de avocatură a municipalității, însă aceștia din urmă au negat că au sfătuit administrația în direcția menționată (citește aici).

Primăria a achitat prima factură către operator în luna septembrie 2021 (citește aici).

De la reluarea colaborării, până în august 2022, Primăria Constanța a efectuat către operator plăți de 11,5 milioane lei.

Pomacost a fost înființată în la 20 mai 2001, iar la numai o lună și jumătate distanță semnează cu Primăria Constanța un contract de întreținere spații verzi pe termen nedeterminat, care a încetat, după cum am precizat mai sus, după 20 de ani. 

Presa locală susține că firma a fost condusă prin interpuși de către Basarab Popa (decedat între timp), Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Gabriel Strutinsky, iar numele de Pomacost reprezintă un acronim format din primele două litere ale numelor celor indicați.

„Dobrogea Live” a demonstrat cu documente că reluarea parteneriatului cu Garden Shop Sevices a fost ilegală, material pe care te invităm să-l citești mai jos.

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Doneaza