Primării DobrogenePrimăria Constanța a plătit fostei Pomacost, fără să existe un contract valabil,...

Primăria Constanța a plătit fostei Pomacost, fără să existe un contract valabil, 11,5 milioane lei

Primăria Constanța a achitat operatorului de întreținere spații verzi Garde Shop Sevices (fosta Pomacost) aproape 11,5 milioane lei în perioada iunie 2021 – iulie 2022, potrivit unui răspuns solicitat de publicația noastră.

Plățile către operatorul de gestionare a spațiilor verzi s-au efectuat în perioada menționată fără ca între cele două părți să existe un contract valabil, motiv pentru care în prezent primarul Constanței, Vergil Chițac și directorul din cadrul municipalității, Horia Constantinescu, în prezent șeful ANPC, sunt suspecți într-un dosar DNA.

Extras din valoarea plăților către fosta Pomacost

„Dobrogea Live” a publicat încă din vara anului trecut o investigație care arată faptul că Primăria Constanța a reluat ilegal colaborarea cu operatorul de amenajare și întreținere a spațiilor verzi Garde Shop Sevices.

Deși contractul de gestionare a spațiilor verzi încheiat între cele două părți a încetat la cererea operatorului în februarie 2021, după aproape cinci luni, firma revine și solicită reluarea colaborării.

Întrucât vegetația scăpase de sub control, Chițac reia relațiile inițiale cu Garden Shop Services, trecând peste faptul că între cele două părți nu mai exista un contract valabil.

Or, cum contractul anterior era nul, nu se putea semna un nou act fără lansarea unei licitații publice de prestări servicii la care ar fi putut participa orice operator de profil.

Ingnorând aceste aspecte, primarul emite un ordin de reluare a lucrărilor de către operator începând cu 1 iulie, la patru luni și jumătate de la încetarea contractului.

Responsabilul din Primărie care se ocupa de gestionarea spațiilor verzi, Horia Constantinescu declara pentru „Dobrogea Live”, după publicarea investigației, că decizia de a relua colaborarea cu Garden Shop Services a venit în urma consultărilor avute cu departamentul Juridic și firma de avocatură a municipalității, însă aceștia din urmă au negat că au sfătuit administrația în direcția menționată (citește aici).

Pomacost a fost înființată în la 20 mai 2001, iar la numai o lună și jumătate distanță semnează cu Primăria Constanța un contract de întreținere spații verzi pe termen nedeterminat, care a încetat, după cum am precizat mai sus, după 20 de ani. 

Presa locală susține că firma a fost condusă prin interpuși de către Basarab Popa (decedat între timp), Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Gabriel Strutinsky, iar numele de Pomacost reprezintă un acronim format din primele două litere ale numelor celor indicați.

„Dobrogea Live” a demonstrat cu documente că reluarea parteneriatului cu Garden Shop Sevices a fost ilegală, material pe care te invităm să-l citești mai jos.

Urmărește-ne pe:

Doneaza