Rizea, despre incendiul din Tomis Plus: La Constanța, Biserica face ce vrea, ca un copil năzuros care bate din picior și i se îndeplinesc toate dorințele

Deputatul constănțean Cristina Rizea afirmă, în contextul incendiului izbucnit duminică, 28 august, la biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul Tomis Plus, că abaterile Bisericii privind normele de siguranță în construcții sunt tolerate de autorități în schimbul voturilor venite “cu recomandare” din partea clericilor.

“Mă bucur că nu au fost victime în incendiul de ieri din Tomis Plus și îmi pare rău că atâtor oameni le-au fost afectate locuințele.

Nu pot să nu remarc totuși două aspecte care mă neliniștesc.

Unul este că, la Constanța, Biserica face ce vrea ca un copil năzuros care bate din picior și i se îndeplinesc toate dorințele, mai presus de lege și de norme de siguranță. În urmă cu ceva vreme credeam că biserica de pe trotuarul bulevardului Tomis este un caz singular, ca mai apoi să aflu că este unul din cele multe.

Regret că la Constanța, înțelepciunea autorităților bisericești dă rateuri, dar și că autoritățile nu au avut și nu au mai multă vână cât să refuze ploconelala chiar dacă acest lucru îi privează de voturile venite cu recomandare.

Al doilea lucru care mă neliniștește este lipsa unor norme mai stricte de siguranță la incendiu în construcțiile blocurilor de locuințe colective și aici mă refer la obligativitatea folosirii pentru izolatia acestui tip de construcții a materialelor încadrate în clasa A1 de rezistenţă la foc. O legislație similară există în multe state europene. Cei care au lucrat în Germania, de exemplu, la izolarea construcțiilor, știu.

În România, legislația actuală este mult mai permisivă și din motive legate de costuri, mulți constructori aleg izolația cu polistiren, eficientă din punct de vedere termic dar total ineficientă la foc, polistirenul fiind un produs al industriei petrochimice. Anul trecut o tragedie s-a produs în Constanța atunci când din joaca unor copii un întreg bloc de locuințe a ars. Tragedia a fost cu atât mai mare cu cât incendiul a fost propagat și întreținut de materialele combustibile cu care era izolat blocul.

Împreună cu colegii mei am lucrat în această vară la o propunere legislativă în acest sens pe care vreau să o înaintez cât mai repede Parlamentului. Sunt conștientă că mulți vor fi împotrivă, o parte din dezvoltatori și apropiați ai lor din politică sau alte domenii. Îmi asum acest lucru pentru că eu cred că siguranţa familiilor noastre și a acoperișului de deasupra capului e mai importantă decât economisirea câtorva lei în buzunar”, se arată într-un mesaj postat de Cristina Rizea pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza