ActualitatePrimăria Constanța a inclus în Registrul Spațiilor Verzi unități militare și zone...

Primăria Constanța a inclus în Registrul Spațiilor Verzi unități militare și zone industriale

La 10 ani după termenul legal, Primăria Constanța lansează, în sfârșit, în informare publică, draftul Registrului Spațiilor Verzi. Însă, în încercarea de a raporta mai mult spațiu verde decât are, administrația locală, încă în funcție, întocmește o platformă neconformă, care frizează zona penalului.

Astfel, Primăria Constanța a inclus în Registrul Spațiilor Verzi unități militare și zone industriale, în condițiile în care aceste tipuri de amplasamente nu sunt prezente în lista categoriilor de spații verzi verzi (foto jos), prevăzută în legea 24/2007, în baza căreia se întocmește registrul.

Potrivit legii, în spații verzi sunt incluse suprafețe precum parcuri, grădini, spații aparținând școlilor, pepiniere, chiar și cimitire, însă nu și zone industriale sau unități militare.

Iar aceste două categorii de amplasamente introduse neconform în Registrul Spațiilor Verzi măresc artificial cu 16,64% suprafața verde a Constanței.

Mai mult de atât, pentru a „umfla” Registrul, Primăria Constanța și-a însușit teritorii care nu aparțin municipiului.

Spațiile eligibile pentru constituirea Registrul Spațiilor Verzi (unitățile militare și zonele industriale nu sunt incluse)

14,2 mp/locuitor

Potrivit platformei Registrului, orașul de la malul mării beneficiază de un total de 533 ha de spații verzi, însă dacă scădem cele două categorii de suprafețe neconforme, rezultă 444 ha.

În aceste condiții, raportat la numărul de locuitori ai orașului, Constanța deține în prezent aproximativ 14,2 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, mult sub standardele Uniunii Europene, care se referă la 26 mp/locuitor.

Primăria a “plantat” Insula Ovidiu în Constanța

Este de așteptat ca Primăria să fi „plantat” artificial și mai multe suprafețe în Registrul Spațiilor Verzi.

De exemplu, administrația a menționat ca fiind spațiu verde al municipiului inclusiv Insula Ovidiu de pe lacul Siutghiol, suprafață de pământ care aparține orașului Ovidiu încă din 2010.

De altfel, registrul prezintă mai multe neconcordanțe pe care le vom publica pe măsură ce vor fi documentate.

Primăria Constanța a fost sancționată cu avertisment de trei ori pentru refuzul de a elabora Registrul Spațiilor Verzi, care, conform legii trebuia finalizat încă de acum 10 ani.

Odată elaborat registrul, schimbarea destinației acestor suprafețe va fi mult mai dificilă, fapt ce ar putea sta la baza tergiversării întocmirii acestui instrument.

Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.

Citește și: Primăria Constanța plătește până la 3.500 de lei pentru fiecare copac tăiat

Citește și: Cum minte arhitectul-șef al Constanței cu referire la spațiul verde al orașului. Cum se scuză urbanistul

Citește și: Primăria Constanța, sancționată de trei ori pentru lipsa Registrului spațiilor verzi. În 10 ani, suprafața verde a orașului s-a înjumătățit

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: