1.4 C
Constanța
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitateCum minte arhitectul-șef al Constanței cu referire la spațiul verde al orașului....

Cum minte arhitectul-șef al Constanței cu referire la spațiul verde al orașului. Cum se scuză urbanistul

Arhitectul-șef al Municipiului Constanța, Radu Vânturache susține într-un comentariu pe Facebook, că suprafața spațiului verde din Constanța este în prezent aceeași care era și în urmă cu 27 de ani, respectiv 564 hectare.

Urbanistul susține că datele indicate sunt cele raportate de Institutul Național de Statistică (INS) în anul 1993 și în luna iulie 2020.

“… noi in acest moment avem 18mp/locuitor de sp verde inventariat ca domeniu public… adică 546 ha sp verde și asta o arată INS in Iulie 2020… interesati-va de pe site-ul lor… mai mult in 1993 (primele date ref la sp verzi publicate pe INS pt Constanta) am avut tot 18mp/locuitor…”, se arată în comentariul arhitectului-șef, ca reacție la un articol la care se referă că ar fi “cu dedicație”.

INS scoate la iveală minciuna

Ori, comentariul lui Vânturache prezintă două elemente inexacte, confirmate ca fiind false chiar de INS, într-un răspuns pentru “Dobrogea Live”.

Potrivit reprezentanților INS, ultimele date statistice ale instituției legate de spațiul verde sunt aferente anului 2019, deci rezultatele din luna iulie 2020, indicate de Vânturache, nu există.

De altfel, reprezentanții instituției ne-au confirmat că nu publică date lunare referitoare la spațiile verzi, ci doar anuale.

Mai mult, ultimele statistici ale INS, aferente anului 2019, relevă că Municipiul Constanța deține numai 150 de hectare de spațiu verde, cu 414 hectare mai puțin față de cât spune arhitectul-șef că are orașul.

“S-a strecurat o eroare. A fost o discuție la o oră târzie”

Contactat de “Dobrogea Live”, Vâturache susține că s-a strecurat o eroare și dă vina pe ora târzie, asta în condițiile în care comentariul său îndică cu precizie sursa datelor pe care le susține.

“Eu vorbeam despre valorile care apar în registrul spațiilor verzi (registru care încă este în lucru la Primăria Constanța n.r.). Poate m-am exprimat greșit. Cred că s-a strecurat o eroare. Aceea a fost o discuție liberă, la o oră târzie”, explică arhitectul-șef al Primăriei. De asemenea, el neagă și faptul că ar fi scris că este un articol “cu dedicație”.

Conform datelor Institutul Național de Statistică, Municipiul Constanța deținea în anul 1993, 531 ha spațiu verde, cu de peste trei ori mai puțin de cât are astăzi.

De altfel, este suficient să ne bazăm pe rațiunea elementară să ne dăm seama că orașul de la malul mării nu are cum să dețină aceeași suprafață de spațiu verde ca în urmă cu 27 de ani, cum susține Vânturache, dacă ne raportăm la cât s-a construit în aproape trei decenii.

Radu Vânturache este arhitectul-sef al Municipiului Constanța de la începutul mandatului primarului Decebal Făgădău.

Sursa foto: observator.ro

2 COMENTARII

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments