Polaris M Holding, operatorul de salubrizare din Constanța, a scos la vânzare pe site-urile de specialitate toată baza de patrimoniu imobiliar pe care o deține în zona podului Cumpenei, desfășurată pe un teren de 124.099 mp.
Pe platforma Polaris sunt edificate mai multe clădiri, preponderent hale, dar și blocul de birouri unde funcționează sediul administrativ al companiei.
Pentru toată baza patrimonială, operatorul de salubrizare cere 35.988.710 euro.
Vânzarea platformei vine la pachet cu un PUZ elaborat în 2022, când proprietarii companiei intenționau să construiască pe generosul teren un complex de blocuri cu 2.095 apartamente, cu regim de înălțime de până la 30 etaje, subiect abordat de publicația noastră (citește aici).
’’Situat în inima oraşului Constanţa, acest teren reprezintă o oportunitate extraordinară de investiţie. Cu o generoasă suprafaţă de 124,099 mp, terenul este pretabil pentru dezvoltarea unui proiect rezidenţial sau de retail. Locaţia menţionată este situată în proximitatea Centrului Comercial Cora, într-o zonă compusă din ansambluri de locuit (blocuri), având în apropiere magazine, şcoli, grădiniţe, mijloace de transport în comun, oferind acces la toate facilităţile necesare. Accesul la proprietate este facil, cu multiple căi de acces. Locaţia permite acces rapid în orice punct al oraşului Terenul deţine PUZ valabil’’, se arată în descrierea anunțului de vânzare.
Potențialul imobiliar al zonei a explodat
Intenția de vânzare vine în contextul unei schimbări de dinamică a potențialului imobiliar al zonei, odată cu tranzacția suspectă prin care compania Iulius a devenit superficiar peste 38 de hectare din platforma Oil Terminal, zonă învecinată cu proprietatea Polaris.
Anunțul grupului Iulius conform căruia va investi 815 milioane de euro în dezvoltarea unui cartier în zona industrială a stârnit interesul pentru terenurile cu o poziționare excepțională, rămase încă neexploatate datorită implicațiilor juridice și patrimoniale complicate.
Potențialul imobiliar este fructificat și de politicieni cu relații directe la centru, care l-au înduplecat pe primarul Vergil Chițac să apeleze la manevre meschine pentru a înstrăina din patrimoniul Constanței bucăți de teren în zonă (citește aici).
Contactat de ’’Dobrogea Live’’, Eduard Martin, unul dintre proprietarii Polaris ne-a transmis inițial că ’’intenția de vânzare a fost în urmă cu șase luni. La acest moment, am retras de pe piață oferta de vanzare’’.
Contrar afirmației, la momentul publicării articolului, anunțul este încă disponibil pe ce cel mai mare site de tranzacții imobiliare și oferta a fost actualizată în data de 1 februarie 2024.
Polaris se mută în afara oașului
Martin a explicat că urmărește cu interes dezvoltarea proiectului grupului Iulis, însă relocarea bazei Polaris în afara orașului va avea loc în orice situație.
’’E incertitudine pe piața imobiliară. Vom vedea în funcție și de dezvoltarea Iulius de pe terenul Oil Terminal. Orientarea urbanistică este de abandonare a destinației industriale a zonei, stabilită în anii ’60. Ceea ce e și normal având în vedere ca în cei 60 de ani în zona au apărut cartiere de locuințe, recent dezvoltări retail în zonă (Cora). Oricum ne vom reloca în afara orașului’’, a spus Eduard Martin.
Vestigiile de sub Polaris
Publicația noastră a arătat că sub platforma Polaris arheologii au descoperit mai multe vestigii arheologice.
Recent, în urma unui diagnostic preliminar, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au descoperit că terenul în cauză este traversat de cele trei linii de fortificații datate între secolele VI d. Hr – XI d.Hr., cunoscute sub numele de Valul lui Traian sau Valurile Transdobrogene.
„Pe acel teren am realizat doar un diagnostic arheologic preliminar, nu o cercetare propriu-zisă. Dar este suficient pentru a se confirma că este un sit important, sau chiar mai multe. Zona este foarte importantă din punct de vedere istoric. Am stabilit în raportul nostru ca în momentul începerii proiectului să fie obligatorie cercetarea arheologică”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Constantin Băjenaru, șeful serviciului Arheologie Preventivă din cadrul MINAC.
Ce s-a descoperit la diagnosticul arheologic preliminar
Liniile de fortificație sunt clasate în Lista Monumentelor Istorice Naționale și pornesc de la Dunăre și se întâlnesc la Constanța, chiar în zona bazei Polaris.
• Valul mic de pământ, cu datare din sec. VI d. Hr. epoca romano-bizantină, se desfășoară pe 61 km, de la Cetatea Pătului, la Constanța;
• Valul mare de pământ, cu datare din sec. IX, epoca medievală timpurie, măsoară 54 km, de la Dunăre la Palazu Mare. Pe lungimea sa au fost identificate 63 de fortificații: 35 mari, numite castre și 28 mici, numite castella;
• Valul de piatră, cu datare din sec. X, Epoca medievală timpurie, se întinde pe o lungime de 59 km, de la fostul oraș antic Axiopolis (Cernavodă), la Constanța. Pe lungimea sa au fost identificate 26 de fortificații.
• Unul din cele 26 de castre de pe linia Valului de piatră se află și pe terenul operatorului Polaris.
• De asemenea, pe terenul vizat au fost identificate șase morminte nedatate momentan, însă cel mai probabil fac parte din necropola castrului și „indică o densitate apreciabilă de complexe funerare”, potrivit raportului de diagnostic arheologic al cercetătorilor constănțeni.
• Pe același amplasament este vizibil, de asemenea, un tronson de drum antic orientat între Valul mare de pământ și Valul mic. Cel mai probabil, acest drum poate fi pus în legătură cu necropola dezvoltată în zona Medeea, în perioadele elenistică și romană timpurie, relevă raportul arheologilor.
Compania Polaris M Holding, controlată de Monica Maria Lăţea (fostă Martin) și Eduard Stelian Martin, a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri de 179 milioane lei.
Citește și: