Compania de salubrizare Polaris a înaintat Primăriei Constanța o propunere de PUZ care prevede dezvoltarea unui proiect imobiliar pe o suprafață de 12,4 hectare, teren sub care a fost identificat unul sau, posibil mai multe, situri arheologice.
Terenul vizat este în proprietatea Polaris și este situat între cartierul Medeea și platforma CET, iar în prezent este ocupat preponderent de hale și și depozite.
Complexul de blocuri propus spre edificare va avea 2.095 apartamente, iar regimul de înălțime specificat în PUZ este de până la 30 etaje.
Recent, în urma unui diagnostic preliminar, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au descoperit că terenul în cauză este traversat de cele trei linii de fortificații datate între secolele VI d. Hr – XI d.Hr., cunoscute sub numele de Valul lui Traian sau Valurile Transdobrogene.
„Pe acel teren am realizat doar un diagnostic arheologic preliminar, nu o cercetare propriu-zisă. Dar este suficient pentru a se confirma că este un sit important, sau chiar mai multe. Zona este foarte importantă din punct de vedere istoric. Am stabilit în raportul nostru ca în momentul începerii proiectului să fie obligatorie cercetarea arheologică”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Constantin Băjenaru, șeful serviciului Arheologie Preventivă din cadrul MINAC.
Ce s-a descoperit la diagnosticul arheologic preliminar:
Liniile de fortificație sunt clasate în Lista Monumentelor Istorice Naționale și pornesc de la Dunăre și se întâlnesc la Constanța, chiar în zona proiectului imobiliar.
• Valul mic de pământ, cu datare din sec. VI d. Hr. epoca romano-bizantină, se desfășoară pe 61 km, de la Cetatea Pătului, la Constanța;
• Valul mare de pământ, cu datare din sec. IX, epoca medievală timpurie, măsoară 54 km, de la Dunăre la Palazu Mare. Pe lungimea sa au fost identificate 63 de fortificații: 35 mari, numite castre și 28 mici, numite castella;
• Valul de piatră, cu datare din sec. X, Epoca medievală timpurie, se întinde pe o lungime de 59 km, de la fostul oraș antic Axiopolis (Cernavodă), la Constanța. Pe lungimea sa au fost identificate 26 de fortificații.
• Unul din cele 26 de castre de pe linia Valului de piatră se află și pe terenul operatorului Polaris.
• De asemenea, pe terenul vizat au fost identificate șase morminte nedatate momentan, însă cel mai probabil fac parte din necropola castrului și „indică o densitate apreciabilă de complexe funerare”, potrivit raportului de diagnostic arheologic al cercetătorilor constănțeni.
• Pe același amplasament este vizibil, de asemenea, un tronson de drum antic orientat între Valul mare de pământ și Valul mic. Cel mai probabil, acest drum poate fi pus în legătură cu necropola dezvoltată în zona Medeea, în perioadele elenistică și romană timpurie, relevă raportul arheologilor.
Studiul arheologilor concluzionează necesitatea realizării cercetărilor arheologice preventive în cazul tuturor lucrărilor care ar urma să se desfășoare pe terenul în cauză.
PUZ-ul care prevede ridicarea noului cartier de blocuri urmează să fie supus votului consilierilor municipali în următoarele ședințe de Consiliu Local.
Polaris M. Holding a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 169 milioane lei.
În anul 2008, compania familiei Martin a semnat cu Primăria Constanța un contract de salubrizare pe 25 de ani, în valoare de 335 milioane euro.
Citește și: GALERIE FOTO: A fost descoperită cea mai veche așezare din Constanța, din epoca de piatră