Marea NeagrăPlaja pe care se desfășoară Festivalul Neversea a fost pusă la dispoziția...

Plaja pe care se desfășoară Festivalul Neversea a fost pusă la dispoziția organizatorului prin încălcarea normelor legale

Cea mai mare parte a plajei din Constanța pe care se desfășoară de șase ediții Festivalul Neversea a fost pusă la dispoziția organizatorilor prin încălcarea normelor legale de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) și Primăria Constanța.

De-a lungul anilor, Festivalul Neversea s-a desfășurat pe o suprafață de plajă cuprinsă între 90.800 mp și 110.000 mp, însă Neversea Beach SRL deține în chirie un spațiu de doar 26.896 mp, potrivit contractului nr. 29/2019, valabil până în octombrie 2028, încheiat cu ABADL.

Astfel, timp de aproape 4 săptămâni pe an – cât durează amenajarea și desfășurarea evenimentului, organizatorul festivalului ocupă și exploatează o suprafață de plajă de trei ori mai mare față de cea pentru care plătește chirie. 

Lucrări din timpul amenajării plajei (2022)

Cum a ajuns Neversea să beneficieze de restul plajei

Potrivit Legii 107/1996, plaja reprezintă domeniu public inalienabil și este administrată de Apele Române prin ABADL, iar sectoare din ea sunt închiriate operatorilor economici în urma unor licitații publice. 

Aria pe care se desfășoară în mod tradițional gigantul eveniment se întinde pe nouă sectoare de plajă, dintre care unul, de 26.896 mp, a fost atribuit Neversea Beach SRL, iar restul de opt sunt operate de alte firme.

Prin urmare, organizatorul festivalului a convenit cu ceilalți agenți economici să-i cedeze suprafețele de plajă timp în plină vară, când operatorii își demontează beach-barurile și își strâng șezlongurile pentru a face loc evenimentului.

Anul trecut, cei opt operatori de plajă au încheiat acorduri cu Neversea SRL prin care au transmis dreptul de folosință a sectoarelor pe perioade cuprinse între două săptămâni și două luni. Cinci dintre operatori și-au cedat plajele pentru întreaga perioadă iunie-iulie, adică adică mai mult de jumătate din sezonul estival, alte două societăți au transmis dreptul de folosință pentru două săptămâni, iar o firmă și-a cedat plaja pentru o lună.  

Înțelegerea între Neversea și ceilalți opt operatori au fost validată de conducerea ABADL, care a încălcat astfel reglementările legale.

Aceste tipuri de aranjamente sunt interzise expres de Contractul-cadru, publicat în Monitorul Oficial nr. 136 din 28.02.2012, încheiat între ABADL și operatorii de plajă, care stipulează că dreptul de folosinţă care face obiectul prezentului contract nu este transmisibil şi se va exercita în mod nemijlocit de locatar. 

De asemenea, articolul 9 al Contractului, subpunctul 9.3. prevede că operatorul are obligația să nu subînchirieze total sau parţial bunul ce face obiectul contractului de închiriere şi să nu cesioneze în tot sau în parte dreptul de folosinţă asupra sectorului/subsectorului de plajă.

Aspectele prezentate mai sus ne-au fost confirmate și de Apele Române, care ne-a transmis că operatorii de plajă nu au dreptul să subînchirieze sau transmită altor societăți comerciale suprafețele de plajă care le-au fost atribuite prin licitație.

Răspunsul Apelor Române transmis Dobrogea Live

Din răspunsul primit deducem că conducerea ABADL, care este sucursala locală a Apelor Române, a acționat independent prin validarea acordului. 

ABADL justifică consfințirea acordului între Neversea și cei opt operatori prin faptul că Contractul-cadru permite societăților chiriașe să organizeze servicii culturale și de divertisment.

’’În conformitate cu prevederile contractuale, respectiv drepturile locatarului, aceștia pot organiza activități de divertisment, culturale, drept pentru care agenții economici și-au exprimat acordul cu privire la organizarea și desfășurarea Festivalului Neversea pe sectoarele de plajă’’, ne-a transmis ABADL.

Acest argument însă nu este valid. Chiriașii au dreptul de a organiza evenimente, dar cu condiția ca acestea să fie desfășurate pe propriul sector de plajă, doar de către firma care îl are în exploatare, așa cum se specifică în Contractul-cadru dreptul de folosinţă care face obiectul prezentului contract nu este transmisibil şi se va exercita în mod nemijlocit de locatar. 

Această prevedere este stipulată expres cu scopul de a bloca posibilitatea chiriașilor să facă speculă cu domeniul statului. 

Nu este clar care sunt beneficiile operatorilor care în plină vară își pun la dispoziția Neversea plajele care ar trebui să reprezintă natura profitului lor prin operarea de beach-baruri și șeloguri.

Organizatorii festivalului refuză să ofere clarificări

De remarcat că dreptul de exploatare a sectorul de plajă de 26.896 mp aparține prin contract Neversea Beach SRL, însă acordurile de utilizare a celorlalte sectoare de plajă sunt încheiate între cei opt operatori și Neversea SRL.

Reprezentanții compartimentului de comunicare al Festivalului Neversea nu au dorit să discute cu noi sau să răspundă la mesajele transmise. De altfel, soții Chereji, care se ocupă de relația cu presa, refuză să răspundă publicației Dobrogea Live încă de anul trecut, când am solicitat răspunsuri pe mai multe teme privind organizarea Neversea.

De subliniat că pentru ediția de anul acesta, ABADL nu a validat până în prezent acordurile menționate mai sus, deși organizatorii Neversea au început de aproximativ 10 zile operațiunile de amenajare a festivalului pe sectoarele de plajă care aparțin altor operatori.

18.824 mp, cadou de la Primăria Constanța

Și Primăria Constanța deține în zona de desfășurare a festivalului un teren de 18.824 mp format preponderent dintr-o bucată de plajă care are în mijloc un dâmb de pământ rezultat din lucrările de stabilizare a taluzului. Toată suprafața a fost pusă tacit la dispoziția Neversea SRL fără să se semneze vreun document între cele două părți.

Terenul Primăriei Constanța dat în exploatarea Neversea fără forme legale. Tot fără niciun contract, cu ani în urmă, Neversea Beach a amplasat și operează pe terenul municipalității un centru de închiriere articole sportive

Potrivit art. 124 din Legea administraţiei publice locale, primăria poate da în folosință gratuită terenurile sale, în urma unei Hotărâri de Consiliu Local, doar entităților cu activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Neversea este doar un SRL care nu îndeplinește niciuna dintre condițiile de eligibilitate.

După numeroase solicitări de clarificare a situației, Primăria Constanța a refuzat să ne explice cum a ajuns organizatorul festivalului să beneficieze fără nicio formalitate legală de terenul de aproape 19.000 mp, însă ne-a transmis că dâmbul din mijlocul plajei a fost utilizat în cadrul festivalului ca zonă de operațiuni.

Indiferent de scopul utilizării terenurilor publice de către altă entitate, fie ea instituție de stat sau societate privată, municipalitatea este obligată să treacă decizia prin votul consiliului local, după care să încheie un contract.

Cifră de afaceri de 7,5 mil. euro, profit 19.500 euro

Festivalul se desfășoară pe plaja din Constanța începând cu anul 2017, iar ediția din acest an va avea loc în perioada 4-7 iulie. Organizatorul susține că anul trecut au fost înregistrați 277.000 de participanți, ceea ce face din acest festival unul dintre cele mai mari din Europa.

Potrivit platformei Listafirme.ro, Neversea SRL este administrată de Ferenț Sebastian Dorel și este controlată de Ioan Bogdan Buta prin mai multe companii și o asociație. 

În anul 2022, când a raportat ultimele rezultate financiare, Neversea SRL, firma care organizează festivalul, a înregistrat o cifră de afaceri de 27,7 milioane lei, însă a declarat un profit de doar 97.000 lei.

Anul trecut, Neversea Beach SRL, firma care deține în chirie sectorul de plajă pe care pe care operează un beach-bar a raportat o cifra de afaceri de 3,5 milioane lei, dar afirmă că a înregistrat pierderi de peste 1,5 milioane lei.

Sursa foto deschidere: Turistul Liber

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.