ActualitateMinisterul Educației, acuzat că transformă școala în închisoare. Elevii au anunțat proteste

Ministerul Educației, acuzat că transformă școala în închisoare. Elevii au anunțat proteste

Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) organizează un protest marți, 25 iunie, începând cu ora 11:00 în fața Ministerului Educației pentru a-și exprima revolta față de reglementările proiectelor Statutului Elevului și ROFUIP!

Protestul reprezintă revolta elevilor față de propunerea proiectelor pentru Statutul Elevului și Regulamentul-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) de către Ministerul Educației, care transformă școlile în închisori, prin implementarea sălilor de detenție pentru elevii care au un comportament inadecvat în cadrul orelor de curs.  De asemenea, elevii nu au fost consultați în scrierea proiectelor, deși Legea 198/2023 prevede acest lucru, în cazul asociațiilor naționale de elevi.

Ministerul Educației a ignorat proiectul ”Statutul Elevului 2.0”, depus în urmă cu câteva luni de către organizația Salvați Copiii și asociațiile de elevi din țară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecția elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor etc.

Uniunea Elevilor Reprezentanți a transmis amendamente cu privire la proiectele menționate, prin care reglementează norme de igienă și sănătate în unitățile de învățământ, prin dotarea claselor cu mobilier adecvat pentru vârsta și nevoile fizice ale elevilor, respectarea unui orar școlar echilibrat care să nu depășească 4 ore pe zi pentru învățământul primar, 5 ore pe zi pentru învățământul gimnazial și 6 ore pe zi pentru învățământul liceal/tehnologic, respectarea dreptului elevilor de a nu avea două sau mai multe evaluări în aceeași zi sau în zile consecutive etc.

Printre altele, UER a cerut și eliminarea alin. (2) din art. 14 privind camera de detenție pentru elevii care au un comportament inadecvat în timpul orei de curs, deoarece reglementarea propusă încalcă dreptul elevilor la educație și nu rezolvă adevărata problemă și lit. (h) din art. 15, care încurajează confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, deoarece se încalcă dreptul acestora la proprietate privată.

UER invită toți elevii, părinții și susținătorii sistemului educațional să li se alăture în acest demers!

,,Deși au trecut 8 ani de la adoptarea vechiului Statut al Elevului, apare acest proiect cu doar câteva reglementări în plus, iar acelea sunt proaste. Este inacceptabilă implementarea sălilor de detenție, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educație. Legea învățământului prevede faptul că asociațiile naționale de elevi sunt consultate în scrierea acestor proiecte, însă doamna ministru are o plăcere de a încălca propriile legi, astfel că nu am fost chemați în scrierea documentelor respective. Vom depune o plângere penală împotriva acesteia, pentru încălcarea constantă a legii. Încurajez toți elevii, profesorii și părinții să susțină demersul nostru și să protesteze mâine alături de noi.” – Lorena Drăgușin, președinte UER

,,După ignoranța totală de care Ministerul a dat dovadă față de Statutul propus de asociațiile de elevi, acesta revine cu propuneri prin care se autocontrazice. Articolul privind sala de detenție, în primul rând este scris mult prea vag și nu atinge majoritatea detaliilor importante ale sălii, iar în al doilea rând sistemul de educație din România nu ar suporta un concept de tipul acesta, pe model american. AEBI protestează pentru a atrage atenția Ministerului asupra unor posibile viitoare legi scrise complet superficial și astfel invităm toți elevii, părinții și profesorii să ni se alăture!” – Maria Mogoșeanu, Președinte AEBI

Despre Uniunea Elevilor Reprezentanți

Uniunea Elevilor Reprezentanți este prima organizație națională independentă care are ca scop reprezentarea intereselor elevilor din România. În urma eforturilor de a apăra drepturile elevilor depuse de Asociația Elevilor din Constanța în ultimii 10 ani, nevoia extinderii acestei mișcări la nivel național a devenit una evidentă și astfel a apărut Uniunea Elevilor Reprezentanți.

În contextul noii legi a învățământului preuniversitar, AEC a fost obligată să se extindă la nivel național.  Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016), declararea OUG 50/2021 neconstituțională în urma sesizării făcute de către AEC la Curtea Constituțională.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: