O specie rară de rață, observată în Delta Dunării

Delta Dunării a fost vizitată iarna aceasta de oaspeți de seamă, printre care și o specie de rață cu cap alb (Oxyura leucocephala). Păsările au fost observate de cercetătorii INCDDD (dr. Dorosencu Alexandru & dr. Bolboaca Lucian Eugen) în luna ianuarie pe Lacul Nebunu, zonă strict protejată din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Specia reprezintă o raritate pentru avifauna țării, un număr redus de exemplare observându-se în special în zona de sud a Dobrogei.

Din păcate, la scurt timp după apariția lor, două exemplare din această specie au fost găsite înecate în sculele de pescuit din zona economică a Rezervației în care au intrat accidental în timp ce se scufundau după hrană.

Rața cu cap alb este o specie periclitată conform Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Aceste actiuni de monitorizare a păsărilor sunt realizate de colectivul de ornitologie din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunari – Tulcea (dr. Marinov Mihai, dr. Doroșencu Alexandru, dr. Alexe Vasile & dr. Bolboacă Lucian Eugen), în cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD”, subactivitatea a7 Inventarierea şi cartarea speciilor de păsări din anexa I a Directivei Păsări (împreună cu colaboratorii externi).

 Foto: dr. Bolboacă Lucian Eugen – INCDDD – Tulcea.

Urmărește-ne pe:

Doneaza