Marea NeagrăMApN cere Primăriei Corbu să nu mai autorizeze construcții de niciun fel...

MApN cere Primăriei Corbu să nu mai autorizeze construcții de niciun fel pe plajă și în proximitatea unității militare din comună

Ministerul Apărării Naționale a cerut Primăriei Corbu să nu mai emită autorizații de construire „de orice fel sau destinație pe o rază de cel puțin 1,5 km față de limita cazărmii 3501 Capul Midia, restricții care vizează inclusiv toată plaja Corbu.

Potrivit unui document consultat de „Dobrogea Live”, MapN a transmis administrației Corbu o adresă prin care o înștiințează că pe o rază de 1,5 km față de limita exterioară a cazărmii (situată în zona litorală) nu sunt permise construcții de orice fel, întrucât acestea, împreună cu instalațiile aferente produc paraziți în spectrul electormagnetic, care afectează funcționarea echipamentelor militare.

De asemenea, MApN atrage atenția că tehnica militară din cazarmă emite radiații foarte puternice, de zeci de Kw, care ar putea afecta sănătatea populației, drept pentru care recomandă ca pe plaja Corbu să nu fie permise nici măcar amenajările provizorii de sezon.

„Limitele acestea sunt impuse de caracteristicile de fabricație ale echipamentelor. În situația de la Corbu vorbim de radare care funcționează la parametri scăzuți dacă în acea zonă de interdicție sunt construcții ridicate. În concluzie este vorba de securitate națională. Vorbim de legea Apărării Naționale din 1994, art. 45, unde este clar că este vorba de aviz obligatoriu. Am trimis primăriei zonele cu restricții și limitări”, a declarat pentru „Dobrogea Live” purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

Precizăm că 1,5 km de la limita sudică exterioară a căzărmii cuprinde întreaga plajă Corbu, cunoscută pentru interesul imobiliar manifestat de dezvoltatori.

Astfel, întregul proiect imobiliar de 24 de clădiri care s-a oprit în instanță la stadiul de șantier în grad avansat intră în totalitate în aria de restricții stabilite de MApN.

De altfel, într-un răspuns solicitat de publicația noastră Inspectoratului de Stat în Construcții, atât Certificatul de Urbanism, cât și Autorizația de Construire a proiectului imobiliar de pe plaja Corbu au fost emise fără avizul Statului Major General (citește aici).

Primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, se scuză și afirmă că Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei nu l-a înștiințat că nu putea emite Autorizație de Construire fără avizul Statului Major, însă în prezent se conformează rigorilor.

„În cazul proiectului de pe plaja Corbu nu știam că era nevoie de aviz de la MApN. Conform Urbanismului, nu era necesar. După acel incident (suspendarea șantierului n.r.) nu mai dăm nimic fără avizul lor. La dânșii apare că am fost înștiințați pe e-mail, dar acesta nu se mai găsește la noi în sistem, nu știu ce s-a întâmplat. Dar acum nu mai eliberăm autorizații fătă avizul lor. Noi îi trimitem pe toți către MApN să vină cu avizele”, ne-a declarat primarul comunei.

La începutul anului, publicația noastră a dezvăluit faptul că pe plaja Corbu a început ridicarea celui mai mare complex imobiliar din zona protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării, material pe care te invităm să-l citești mai jos.

sursa foto: Digi24

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

  1. necunoasterea este la ordinea zilei. Cu Spinu in ariergarda si toti juristii , pe făras. Primul si ultimul inspector cu Protecția mediului și ecologia al M.M. NU CUMOAȘTEȚI LEGISLAȚIA? vOIT ?

Comentariile sunt închise.