JustițieDe ce a fost liberat condiționat Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului...

De ce a fost liberat condiționat Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean. Motivarea instanței

Judecătoria Ploiești a dispus în urmă cu trei luni liberarea condiționată a lui Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța. Acesta executa o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Ca să ajungă să fie judecată cererea sa de liberare condiționată la Ploiești, Căpățână și-a schimbat domiciliul în zona Prahova, în consecință a fost mutat de la Penitenciarul Poarta Albă la Penitenciarul Ploiești. Astfel judecătorii de la Ploiești, o instanță care l-a liberat condiționat recent și pe omul de afaceri Ion Niculae, au decis că fostul manager de spital poate fi liber.

Reprezentantul Ministerului Public (DNA) a susținut în fața judecătorilor solicitarea lui Dănuț Căpățână. Procurorul a arătat că persoana condamnată a excutat fracția obligatorie prevăzută de lege, a executat pedeapsa în regim semi-deschis, iar cu privire la obligațiile civile există dovezi că s-a început executarea silită cu privire la pensia condamnatului, iar de alte venituri nu mai beneficiază.

„Totodată, procurorul solicită a fi avute în vedere concluziile referatului întocmit de către Serviciul de Probațiune, faptul că persoana condamnată este absolvent al Facultății de Medicină, are 63 de ani, are o pensie militară și are promisiune de angajare. Mai mult, arată că acesta are 2 copii, urmând să se nască și cel de-al treilea, a fost recompensat de 31 de ori…”, se arată în motivarea instanței.

Avocatul lui Dănuț Căpățână a susținut că acesta are studii medicale, iar „momentul la care a săvârșit infracțiunea era un moment tulbure în societatea românească. Totodată, arată că acesta a fost condamnat la o pedeapsă foarte mare pentru o infracțiune de corupție, nu are antecedente penale, nu a fost sancționat în cadrul penitenciarului și nu a săvârșit nicio abatere. Mai mult, solicită a fi avută în vedere vârsta înaintată a condamnatului, faptul că are 31 de recompense, 252 zile câștig prin muncă, a participat la 182 de cursuri educaționale pe care le-a finalizat cu succes și s-a implicat în viața altor condamnați prin dezbateri și conferințe”.

În consecință, judecătorii au reținut că Dănuț Căpățână a intrat la închisoare în data de 5 iulie 2017, iar pedeapsa lui urmează să expire în 2026, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, petentul trebuie să execute fracţia de 1/2 din pedeapsă, respectiv 1.826 zile. În cauză, se constatată că deținutul a executat fracţia legală anterior arătată, respectiv a executat şi câștigat 2.260 zile de închisoare.

„Instanţa apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea persoanei private de libertate şi că acesta, prin participarea la programele desfăşurate în vederea pregătirii pentru liberare şi comportamentul său corespunzător, şi-a format o atitudine corectă faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţia de eliminare temporară a pedepsei este îndeplinită, astfel încât condamnatul să se reintegreze într-o viaţă normală şi climat socio-profesional adecvat”, conchide instanța.

Decizia judecătorilor de la Judecătoria Ploiești a rămas definitivă, nefiind contestată.

Pe rolul Tribunalului Tulcea se află un alt dosar penal în care Dănuț Căpățână și omul de afaceri Sorin Strutinski sunt judecați pentru fapte de corupție.

Sursa foto: Adevărul

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: