Ipocrizia Polaris. Patronul aruncă vina pe constănțeni că nu depozitează selectiv, în condițiile în care operatorul amestecă deșeurile la colectare

Eduard Marin, proprietarul Polaris M Holding, operatorul de salubritate al Constanței, a avut luna trecută două rare ieșiri în media locală, ambele la Tomis TV, unde a avertizat constănțenii că dacă nu depozitează deșeurile separat, începând cu 11 septembrie acestea nu vor mai ridicate.

Un raport al Curții de Conturi arată că în Constanța rata reciclare este spre zero (0,66%), în condițiile în care plafonul legal este de 60%, motiv pentru care municipalitatea a plătit anul trecut o penalizare de aproape 6,5 milioane lei

În ambele interviuri, patronul Polaris a abordat un discurs ipocrit în care a subliniat de cel puțin 12 ori că vina pentru care în Constanța nu se colectează selectiv aparține exclusiv locuitorilor orașului, cu toate că este notoriu faptul că operatorul de salubritate amestecă fracția reziduală cu cea reciclabilă.

 • Și copiii de la grădiniță știu ce este colectarea selectivă. Sunt 18 ani de când vorbim acest lucru, dar populația nu pune în practică.
 • Este un efort mental și fizic, ambele sunt utile ființei umane. Ca să nu mai vorbim de civilizația și civilizarea, că uneori vrem să ne considerăm nembi când ne convine și când nu ne convine vrem să fim români.
 • Să determinăm prin atitudinea noastră (Polaris n.r.), care este una corectă, să depoziteze (constănțenii n.r.) separat deșeurile așa cum îi obligă legea.
 • Este obligația dumneavoastră să selectați calumea. 
 • Mi se pare normal să arătăm vina a cui este vina (constănțenii n.r.) și al cui este meritul (Polaris n.r.).
 • Colectarea selectivă nu funcționează în Constanța, tocmai de aceea și demersul nostru și încercăm să convingem populația că trebuie să depoziteze separat deșeurile în infrastructură prezentă în teritoriu.
 • Facem informare publică de 15 ani. Deci lumea știe. (…) Oamenii tot n-au înțeles, înseamnă că nu se vrea. De ce nu se vrea, pentru că trebuie să existe coerciție.
 • Avem lege care îi obligă pe proprietarii de deșeuri să le depoziteze separat pentru a asigura colectarea, și în același timp lege care obligă autoritatea publică să asigure prin măsurile coercitive pe care trebuie să le ia, aici mă refer la amenzi.
 • Acești oameni cu conștiință de cetățeni europeni (constănțenii n.r.) trebuie să-și pună aceste probleme atunci când acasă în loc să arunce totul într-o sacoșă să arunce în două fracții.
 • Cetățenii au obligația să arunce separat cu niște amenzi, vi se pare normal ca polaris să plătească daune pentru comportamentul necivic?!
 • Se aruncă din mers gunoiul, orașul constanța nu ține curată infrastructura de salubritate.
 • La târgu Mureș n-au fost probleme din prima zi, oamenii au aruncat separat, deci niciun fel de problemă.

Aruncarea vinei pe constănțeni pentru gradul de colectare selectivă aproape de zero este profund nedreaptă, întrucât au trecut 9 ani de când legea obligă operatorul de salubritate și autoritățile locale să asigure infrastructura necesară reciclării și funcționarea acesteia.

Or, locuitorii Constanței știu că aceasta este aproape inexistentă, iar puținele platforme dedicate sunt nesecurizate, insalubre și operatorul amestecă deșeurile depozitate selectiv.

În aceste condiții, cum sunt încurajați constănțenii să depoziteze selectiv?!

Ovanesian: Dacă aș fi în situația de a duce deșeurile la o astfel de platformă, vă dau cuvântul meu de onoare că le-ași arunca de departe

Prezentă la una din emisiuni, Felicia Ovanesian, fostul administrator al orașului a explicat cum Polaris și Primăria Constanța au tergiversat implementarea unui sistem funcțional de colectare.

’’Legea care a obligat la colectare selectivă este din 2014. Am făcut act prin care băgăm în contractul de salubrizare că trebuie să se facă colectarea selectivă abia în 2018, cu 4 ani întârziere. Din 2018 până în 2022 stăm pentru că nu avem tarifele pentru colectarea selectivă. Le aprobăm în iunie 2022, nu se face nimic, nimic până în septembrie 2023 și ne trezim după un an să o facem într-o săptămână, a spus Ovanesian.

Aceasta a subliniat că dacă Polaris refuză să ridice deșeurile va încălca legea și că înfrastructuara de colectare este neconformă tehnic.

’’Nu există bază legală ca Polaris să nu ridice deșeurile. Mai mult de atât, procedural, Polaris nu poate constata singur că nu s-au precolectat deșeurile selectiv pentru că se face un abuz. Din punct de vedere tehnic nu sunt îndeplinite condițiile pentru colectarea selectivă. Se reproșează constănțenilor că nu precolectează selectiv, dar în același timp e lăsată la voia întâmplării situația platformelor. Tehnic, platformele sunt varză și este vina comună a Polaris și primăriei. Platformele nu sunt securizate. Câtă vreme permiți un astfel de acces, oricât s-ar strădui oamenii să depoziteze selectiv, dacă vin oamenii care trăiesc din scotocit în gunoi, nu e în regulă. Platformele sunt insalubre. Dacă aș fi în situația de a duce deșeurile la o astfel de platformă, vă dau cuvântul meu de onoare că le-ași arunca de departe’’, a mai spus fostul administrator public.

Trimiteți-ne imagini cu abuzurile Polaris

Pe Internet circulă numeroase imagini care confirmă că angajații Polaris amestecă deșeurile din platformele destinate colectării selective, unul dintre cazuri fiind filmat și de ’’Dobrogea Live’’, iar dacă dețineți astfel de materiale vă rugăm să le transmiteți la adresa contact@dobrogealive.ro pentru a fi publicate. 

Polaris este o firmă constituită cu ajutorul grupării Mazăre și în prezent este deținută de Eduard Martin (fost deputat PSD) și sora sa Maria Monica Lățea. Din companie a făcut parte și unchiul celor doi, Dumitru Martin, condamnat în SUA la 13 ani de închisoare pentru mituirea unui ofițer american pentru a primi un contract la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Contractul semnat între Primărie și Polaris în 2008 este valabil până în 2033 și a fost încheiat pentru suma de 335 de milioane de euro, document considerat a fi cel mai păgubos din istoria Constanței.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

 1. Pe Strada Salciilor unde sunt si blocuri si case nu exista containere speciale pentru recilare. Cum sa recicleze oamenii. Iar cei de la case își fac curat in curte si arunca tot la Benele universale. Vreti sa cumparam noi Tomberoanele si voi doar sa luati ban? Si acelea care sunt si asa sunt insalubre si ….. Asteptati mult si bine.

Comentariile sunt închise.

Doneaza