Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) ține în sertar o diplomă de masterat și refuză eliberarea ei de doi ani. Deși a verificat actele la înscriere, a eliberat chiar și o adeverință la finalul studiilor de masterat, a încasat toate taxele de studii, UOC s-a trezit în ceasul al 12-lea să refuze eliberarea documentului. Așa s-a ajuns ca problema să fie tranșată definitiv în instanță.
Iuliana Steluța Mitrea (foto, sursa ISJ ialomița) este inspector școlar general al ISJ Ialomița. Ea este cea care în anul 2017 se înscria la studiile de masterat „Matematica didactică” din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Ovidius.
Profesoara a fost admisă la studiile de master și, după finalizarea acestora, UOC a emis adeverința nr. 6844/29.062020 care atestă că Iuliana Mitrea a susținut examenul de finalizare a studiilor universitare de master în sesiunea iunie 2020. Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație nr. 1176/12.10.2021, aprobată prin hotărârea Senatului nr. 903/28.10.2021, Universitatea a anulat adeverința nr. 6844/29.06.2020.
UOC refuză eliberarea diplomei
În fața instanței (Tribunalul Ialomița și Curtea de Apel București), Universitatea Ovidius a susținut că reclamanta este absolventă de studii universitare de scurtă durata pentru care deține diplomă de absolvire la specializarea Matematică-Fizică, diploma care a fost echivalată, în baza Ordinului 5553/2011 cu două atestate de echivalare a studiilor universitare de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență în domeniul Fizică, respectiv Matematică.
Citește și: Handbalistele Universității Ovidius, campioane europene. „Ne-am atins visul, am luat medalia de aur”
Așadar, UOC a apreciat că atestatele de echivalare sunt valabile exclusiv pentru ocuparea de funcții didactice în învățământul preșcolar și preuniversitar obligatoriu, nu și pentru a accede la studii de master.
Tot Universitatea recunoaște că a admis-o fără probleme pe Iuliana Steluța Mitrea la aceste studii, i-a acordat la finalul lor o adeverință privind finalizarea studiilor valabilă timp de 12 luni, a emis diploma de masterat dar nu i-a mai eliberat-o deoarece, între timp (mai 2021), primise o sesizare de la numitul Lucian Spînu, care le atrăgea atenția că masteranda n-ar avea studii universitare de licență. Așa s-a ajuns ca diploma, deși întocmită să fie băgată într-un sertar, iar UOC să refuze eliberarea ei în momentul în care Iuliana Steluța Mitrea a solicitat-o.
Ce spun judecătorii
Judecătorii de fond au analizat argumentele UOC și cererea depusă de reclamantă care demonstra că studiile sale îndeplinesc toate condițiile legale pentru înscrierea și urmarea de programe de masterat.
„Instanța apreciază că atestatele de echivalare obținute de reclamantă îi acordă dreptul de a urma studii de master. În acest sens, instanța are în vedere faptul că pe aceste atestate se menționează că reclamantei i se echivalează studiile universitare de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență în domeniul matematica și fizică”, spun judecătorii.
Citește și: Cât te costă să fii student la Universitatea Ovidius. Topul celor mai scumpe facultăți
De asemenea, magistrații au reținut că Ordinul 5553/2011 a prevăzut Metodologia privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învățământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durata de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licență, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Ca atare, ordinul prevede echivalarea învățământului universitar de scurta durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani cu ciclul I de studii universitare de licență.
„Faptul ca la art. 1 al. 1 din anexa la ordin se menționează categoriile de cadre didactice încadrate în învățământul preuniversitar care își pot echivala învățământul universitar de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență, în vederea ocupării unei funcții didactice, în specialitate, în învățământul preuniversitar nu înseamnă ca atestatul astfel obținut nu dă dreptul la accederea la studii de master. În acest sens, instanța are în vedere că art. 156 din legea 1/2011 prevede că la programele de master pot candida doar absolvenții cu diploma de licență sau echivalentă, cum este și cazul reclamantei care deține un atestat care îi echivalează studiile de scurtă durata cu ciclul I de studii universitare de licență”, spun judecătorii de fond.
Citește și: Profesorul Teodosie Petrescu, pensionat definitiv și de Justiție. Universitatea „Ovidius” a procedat corect
Ca atare, magistrații au dispus anularea hotărârii Consiliului de Administrație și a Senatului UOC și eliberarea diplomei de masterat pentru Iuliana Steluța Mitrea. UOC a făcut apel la soluția dată pe fondul cauzei de către Tribunalul Ialomița, dar Curtea de Apel București, în urmă cu câteva zile, a respins apelul, astfel că decizia a rămas definitivă.
„Prin hotărârea pronunțată s-a reparat o nedreptate făcută studentei care în toata perioada studiilor masterale si-a îndeplinit toate obligațiile față de universitate (a achitat taxele de școlarizare, a participat la cursuri, a promovat toate examenele, inclusiv cel de disertație) și la final, după eliberarea adeverinței de absolvire a studiilor masterale, i s-a comunicat fără nicio justificare că i se anulează cei doi ani de studii, ceea ce este de nepermis pentru o instituție de învățământ superior”, spune Florin Bobeși, avocatul Iulianei Mitrea.