Primăria Constanța a plătit la începutul anului o penalizare de aproape 6,5 milioane lei către Administrația Fondului de Mediu pentru că nu a atins obiectivele de reciclare de 60% din totalul deșeurilor colectate, prevăzute lege.
’’UAT-urile plătesc la Fondul de Mediu 50 lei per tonă în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantității de deșeuri eliminate prin depozitare. Obiectivul anual de reducere prin reciclare este de 60%. Suma plătită reflectă procentul de reciclare, asta înseamnă că s-a reciclat spre mai nimic. Stația de sortare exploatată de Polaris este subdimensionată și ineficientă’’, a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu.
De altfel, în fiecare an Primăria Constanța este penalizată pentru că nu reciclează deșeurile. Anul trecut, municipalitatea a plătit Fondului de Mediu 4,56 milioane lei, iar în 2021 a achitat 4,8 milioane lei pentru ratarea obiectivelor impuse de lege.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, a cărei sinteză o poți citi aici, gradul de reciclare în Constanța este aproape inexistent – 0,66%.
În raportul Curții de Conturi se arată că în perioada mandatului lui Decebal Făgădău, primăria a emis raportări fictive în ceea ce privește cota de reciclare.
Contractul cu Polaris expiră în 2033.
Citește și: