- Raportări fictive de 14 mil. lei
- Curtea de Conturi a dispus modificarea contractului cu Polaris
Primăria Constanța reciclează doar 0,66% din cantitatea totală de deșeuri produsă în municipiu, o valoare infimă raportat la ținta impusă de lege, de 50%, ceea ce însemnă că gunoiul rezultat este aruncat aprope în integralitate la groapă, se arată într-un raport al Curții de Conturi, solicitat de “Dobrogea Live”.
De asemenea, în urma auditului realizat în primăvară, Curtea de Conturi a constatat că municipalitatea a raportat cantități fictive de depozitare la groapa de gunoi în perioada 2019-2021, motiv pentru care a fost penalizată cu 2,74 milioane lei.
Această sumă reprezintă contravaloarea cantității de deșeuri depozitate la groapa de gunoi, peste norma impusă de lege, de 40%.
Legea prevede o plată de 50 lei către Fondul de mediu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de gunoi, peste limita de 40% din totalul deșeurilor produse.
Or, în cazul Constanței, procentul de mai sus a fost depăși cu până la 249%.

Raportări fictive care ne costă 14 mil. lei
Raportări fictive au avut loc și în perioada 2015-2019, fapt ce a dus la o creanță totală la Fondul de mediu de aproape 14 milioane lei, sumă care cuprinde și penalizarea de 2,74 milioane lei aferentă perioadei 2019-2021, însă creanțele au fost contestate de către administrația locală
“Decizia sus-amintita a fost contestată in instanță, procesul fiind pierdut in prima instanța, iar in prezent, stadiul procesual este la recurs”, se arată în raportul Curții.
Curtea de Conturi cere modificarea contractului cu Polaris
Mai mult de atât, instituția de audit a constatat că Primăria Constanța nici măcar nu are încheiate clauze de reciclare cu Polaris, drept pentru care a dispus modificarea contractului operatorul de salubrizare.
În contractual cu Polaris, semnat pe 25 de ani, nu sunt cuprinse clauze elementare de reciclare precum efectuarea colectării separate pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă.
De asemenea, nu sunt prevăzute țintele de reciclare (50% din totalul masei de gunoi generat) sau tarife distincte pentru activitățile desfășurate de operatorii de salubrizare pentru gestionarea deșeurilor.
Contractul cu Polaris expiră în 2033.
Citește și: