FOTO: Contaminare masivă cu deșeuri în Rezervația ”Mlaștina Hergheliei – Obanu Mare și Peștera Movilei” din Mangalia, sit Natura 2000 transformat în groapă de gunoi

  • Deșeurile sunt vizibile din satelit

Rezervația Mlaștina Hergheliei – Obanu Mare și Peștera Movilei, sit Natura 2000 aflat în partea de nord a municipiului Mangalia este sufocată de grămezi de deșeuri provenite în special din construcții.

Persoanele care ne-au pus la dispoziție fotografiate realizate la începutul săptămânii ne-au transmis că imaginile cuprind doar o mică parte din zona afectată de poluarea cu deșeuri. 

De altfel, amploarea contaminării cu gunoaie a ariei naturale protejate este atât de mare încât maldărele de deșeuri abandonate sunt vizibile din satelit.

Gunoaiele, vizibile cu Google Earth

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ că inspectorii vor efectua un control în care dorește să aibă alături și pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), administratorul sitului.

Rezervația care se întinde pe o suprafață de 231 ha a fost instituită în anul 2007, când a fost declarată arie naturală protejată, parte a rețelei ecologice europene Natura 2000.

Zonele hașurate reprezintă rezervația, iar cele încercuite, zonele poluate

Transformarea rezervației în groapă de gunoi nu s-a realizat spontan sau de dată recentă, întrucât într-o notă emisă în 2020 de Ministerul Mediului, și semnată de ministrul Costel Alexe, se arată că sunt necesare implementarea unor măsuri de de conservare a rezervației, având în vedere că pe sit se ’’depozitează cantități importante de gunoi menajer și de construcție”.

Astfel, administratorul rezervației cunoaște situația de cel puțin 3 ani, mai ales că documentul a fost apobat de minister la propunerea ANANP, instituție subordonată.

Totodată, din informațiile noastre, Primăria Mangalia a început să vândă abuziv suprafețe importante din rezervație, subiect asupra căruia vom reveni.

Galerie foto, 23 octombrie 2023: Rezervația Mlaștina Hergheliei – Obanu Mare și Peștera Movilei

Citește și:

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Va rugam intrebati la Primaria Constanta de ce s-au desfiintat cosurile stradale de gunoi de pe str. Mihai Viteazu. Trecatorii au inceput sa arunce gunoaile pe trotuar. Multumesc.

Comentariile sunt închise.

Doneaza