Depozit ilegal de lemne, sub ochii Primăriei Valu lui Traian. Vecina depozitului, care a sesizat problemele, dată în judecată pentru defăimare

O firmă cu sediul în satul Dobromir, dar cu punct de lucru în Valu lui Traian, reușește să funcționeze fără autorizație încă de la începutul acestui an. Primăria din Valu cunoaște situația, a dat și o amendă, dar cam atât. Firma își continuă liniștită activitatea.

Pe Calea Dobrogei nr. 402 lot 2 din localitatea Valu lui Traian (la cîțiva km de municipiul Constanța) își desfășoară activitatea un depozit de lemne ce aparține SC Papuc Alex Alis SRL cu sediul social în comuna Dobromir. Doar că, punctul de lucru din Valu nu funcționează legal deoarece Primăria a refuzat să le elibereze autorizație de funcționare pentru anul 2023.

Societatea care la acest moment funcționează pe strada Calea Dobrogei nr. 402 lot 2 nu deține autorizație de funcționare. A solicitat emiterea unei autorizații, însă nu a prezentat documentația completă. Printr-o adresă din 2.08.2023 i s-a solicitat completarea documentației cu avizul CNADNR și acordul notarial al unuia dintre vecini”, arată Primăria Valu lui Traian într-un răspuns pentru Dobrogea Live.

De asemenea, administrația locală susține că societatea comercială a fost sancționată contravențional în data de 24 august 2023. Atât. În rest, depozitul de lemne poate funcționa ilegal fără nicio problemă.

depozit google maps
Depozitul este situat chiar pe DN care tranzitează Valu lui Traian FOTO: Google Maps

O vecină a sesizat problemele

Ioana Negoiță a cumpărat o casă chiar lângă acest depozit de lemne, doar o aleea de acces o desparte de curtea în care zilnic se încarcă, descarcă mașini cu lemne, se taie material lemnos și multe altele. Femeia a sesizat, în iunie 2023, Primăria și Prefectura în legătură cu tulburarea liniștii publice, poluare fonică și poluarea mediului rezultate din activitățile de descărcare, tăiere și comercializare de material lemnos întreprinse vis-a vis de locuința sa.

Se descarcă/încarcă și se taie lemne cu drujba la ore total inadecvate, vibrațiile generate de descărcarea lemnelor la o distanță mai mică de 15 m de casă au dus la crăparea pereților și spargerea sticlei unui geam de la o cameră. La o simplă măsurătoare cu un sonometru, volumul zgomotului din interiorul casei depășește pragul maxim, atingând între 70-80 de decibeli (depășirea nivelului de 66 de decibeli este nociv/periculos), iar praful de rumeguș se depune peste tot și ajunge inclusiv în casă”, spune vecina.

camion lemne valu
Depozit ilegal de lemne, sub ochii Primăriei Valu lui Traian. Vecina depozitului, care a sesizat problemele, dată în judecată pentru defăimare 3

Sesizările ei au ajuns la primărie care, în 31 iulie 2023 îi răspunde: „S-a luat legătura cu administratorul societății în cauză, stabilind de comun acord cu acesta de a lua măsuri pentru a se respecta orele de liniște. De asemenea, acestuia i-au fost aduse la cunoștință faptul că este răspunzător pentru toate actele de dezordine ce se produc în incinta perimetrului locației unde își desfășoară activitatea”, semnează Sandu Marin, șef serviciu în cadrul Primăriei Valu lui Traian.

Trebuie observat faptul că pe 31 iulie, reprezentanții primăriei nu spun absolut nimic despre funcționarea ilegală (fără autorizație) a acestui depozit, lucru pe care cu siguranță l-au constatat cu ocazia controlului efectuat la fața locului.  

Vecina, amenințată cu judecata

A doua zi, pe 1 august, Ioana Negoiță primește o notificare din partea avocatului firmei care funcționează ilegal prin care i se „solicită în mod expres să se prezinte la un birou notarial în data de 10 august, ora 10.00, pentru a-și exprima acordul, în calitate de proprietar, pentru desfășurarea activității economice al punctului de lucru al societății având ca obiect depozit de lemne”. Acest acord era necesar pentru eliberarea autorizației de funcționare.

Mai mult, avocatul care spune că-l reprezintă pe Papuc Gheorghe (persoană fără o calitate anume în societatea comercială care-i poartă, totuși, numele; el se numește „reprezentant legal” fără a fi asociat sau administrator) o notifică pe vecină că depozitul de lemne ar avea „un program de funcționare avizat de reprezentanții instituției publice”, fără a explica cum este posibil așa ceva de vreme ce depozitul nu avea autorizație de funcționare.

În final, avocatul o avertizează pe vecină că refuzul ei de a se prezenta la data și ora stabilită „și a solicita emiterea declarației în forma autentică, îl vom aprecia ca pe o rea-credință din partea dvs. urmând a introduce de urgență acțiune de suplinire consimțământ vecin la instanța de judecată, cu consecința obligării dvs.  la plata tuturor cheltuielilor de judecată, precum și daune morale prilejuite de refuzul de a întocmi înscrisul în forma autentică”.

Citește și: De Sfânta Parascheva, la o biserică din Valu lui Traian a „predicat” primarul Florin Mitroi (PNL)

Au dat-o în judecată pentru defăimare și denigrare

Același Papuc Gheorghe, care se prezintă drept „reprezentant legal” al firmei care-i poartă numele, a dat-o în judecată (pe 8 august 2023) pe vecina care refuză în continuare să-și dea acordul pentru ca depozitul de lemne să funcționeze la geamul casei sale.

În cererea de chemare în judecată, acest Papuc Gheorghe, solicită judecătorilor să o oblige pe doamna în cauză să „înceteze orice acțiune de defăimare și denigrare care afectează dreptul la reputație, la demnitate și la viața privată, precum și încetarea oricăror acțiuni de intimidare prin sesizarea organelor de ordine publică sau instituțiilor publice cu privire la fapte neadevărate (mincinoase)”.  De asemenea, papuc Gheorghe cere 100.000 de lei ca „daune morale ca urmare a atingerii aduse imaginii și reputației reclamantului. ”

Reporterii Dobrogea Live au încercat să vorbească cu asociatul unic al firmei SC Papuc Alex Alis SRL, Iurucu Alexandru Aurelian, dar au fost îndrumați către Papuc Gheorghe care, deși se recomandă a fi doar un „împuternicit” al societății, pare, în realitate, a fi beneficiarul real al activității acesteia.

Papuc Gheorghe a explicat faptul că societatea este „în litigiu la Tribunal” pe tema autorizației de funcționare și, în consecință, crede că poate funcționa așa până la finalizarea procesului.  

O vecină nu vrea să ne dea acordul. Ea are necaz pe toți vecinii de aici, nu doar pe mine. Se judecă cu toți. A chemat poliție și locală, și națională, și toate organele abilitate… toate autoritățile au trecut pe la noi. Cred că da, vom funcționa așa. Până la o sentință definitivă. Eu am acordul a șapte vecini aici. Ea e singura care nu vrea să-mi dea acordul. Și asta e din rea-voință”, a declarat Papuc Gheorghe.

Trebuie menționat faptul că pe portalul instanțelor de judecată se regăsește doar procesul intentat de Papuc Gheorghe Ioanei Negoiță, având ca obiect răspunderea delictuală. Niciun altfel de proces care să privească autorizația de funcționare a SC Papuc Alex Alis SRL nu este de găsit.

ISU Constanța a precizat pentru Dobrogea Live că „acel depozit nu se supune avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, potrivit HG 571 fiind un depozit în aer liber. Nu am efectuat controale nefiind o locatie cu public larg și neavând nevoie de aviz.”

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza