UPDATE FOTO: Arhiepiscopia Tomisului a început lucrările de reconstrucție a mansardei fără autorizație de construire

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului ne-a transmis un punct de vedere, după ce inițial a refuzat să comenteze, referitor la articolul „Dobrogea Live” potrivit căruia instituția religioasă a demarat lucrări de reconstruire a acoperișului clădirii Arhiepiscopiei fără să obțină în prealabil autorizație de construire.

Eugen Tănăsescu: „Actualmente, Arhiepiscopia efectuează lucrări de punere în siguranță a construcției, este obligație legală a proprietarului de obiective de patrimoniu clasa A. Adică acoperim partea de sus temporar, pentru a o feri de intemperii și degradare, după un proiect și sub directa supraveghere a unui arhitect. Nu construim încă noul acoperiș, deoarece așteptăm autorizarea lui. Documentația pentru noul acoperiș a fost depusă la Primărie din 27 decembrie”.

Este important de subliniat că articolului 42 din Legea 50/2001 prevede că pentru lucrările de punere în siguranță efectuate în urma intervenirii unor factori distructivi de origine naturală sau umană autorizația se emite pentru consolidarea întregii construcţii, document care în acest caz se eliberează gratuit.

Lege acoperis Arhiepiscopia Tomisului
Extras din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii

Știrea inițială:

Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a dispus începerea lucrărilor de reconstruire a mansardei distrusă în totalitate de un incendiu care a izbucnit în una din chiliile călugărilor în noaptea de 15/16 octombrie 2022.

Deși stadiul lucrărilor este relativ avansat, Arhiepiscopia a demarat lucrările fără să fi obținut în prealabil autorizația de construire obligatorie pentru aceste tipuri de intervenții.

Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că Arhiepiscopia Tomisului a depus documentația de urbanism, însă până în prezent nu a fost emisă o autorizație pentru începerea lucrărilor.

L-am contactat pentru un punct de vedere pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, însă acesta a refuzat să comenteze situația.

În noaptea de 15/16 octombrie un incendiu a mistuit mansarda Arhiepiscopiei Tomisului. Inițial, preoții au recunoscut că podul Palatului Arhiepiscopal era mansardat și locuit, apoi, după ce s-a aflat că acele lucrări nu au fost autorizate, și-au schimbat declarațiile susținând că era „un simplu pod” (detalii aici).

Ulterior, “Dobrogea Live” a venit cu dovezi că mansarda adăpostea camere de locuit (citește aici).

Mai jos, imagini cu stadiul lucrărilor neautorizate de reconstrucție a mansardei.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza