CulturăAl doilea incendiu care distruge acoperișul Palatului Arhiepiscopiei Tomisului

Al doilea incendiu care distruge acoperișul Palatului Arhiepiscopiei Tomisului

Acoperișul Palatului Arhiepiscopiei Tomisului a fost distrus noaptea trecută de un incendiu pornit, cel mai probabil, de la o lumânare lăsată nesupravegheată. Este pentru a doua oară când clădirea rămâne fără acoperiș după ce, pe 3 august 1941 a fost bombardată de ruși.

Din fericire, și de această dată, au rezultat doar pagube materiale.

Potrivit Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural DOBROGEA, Palatul Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit intre anii 1928-1932, după planurile întocmite de arhitectul Ion D. Enescu.

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în anul 1925 în prezenta unor importante personalități ale timpului: Patriarhul Miron Cristea, Ministrul Cultelor Al. Lepadatu, Prefectul Constantei Nicolae Negulescu, Primarul Constantei Virgil Andronescu și Ilarie Teodorescu, Episcopul Constanței.

Palatul bombardat de aviația sovietică

Așa cum am amintit, nu este pentru prima dată în istoria Palatului Arhiepiscopal când clădirea este afectată de un dezastru și rămâne fără acoperiș. Pe 3 august 1941, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Palatul Episcopal, așa cum se numea atunci, dar și Catedrala, au fost lovite de mai multe bombe ale aviației sovietice.

Detalii despre ziua fatidică au rămas chiar de la episcopul de atunci al Constanței, Gherontie Nicolau:
„În ziµa de 3 August 1941, Duminică, după, ieșirea din Sfânta Liturghie, pe când călugării încă nu trecuseră la chilii, s-a dat alarma. Călugării au dat fuga la adăpostul ce-şi săpaseră în fundul părcuşorului. N-au apucat să se aşeze bine, şi vreo şase bombe au dărâmat şi catedrala şi palatul, aşa cum se văd azi. De se întâmpla bombardamentul în timpul Sf. Liturghii, vă puteţi uşor închipui ce-ar fi fost: toţi preoţii, corul şi credincioșii ar fi fost prefăcuţi în masă de carne! Dumnezeu, însă ne-a apărat”, transmitea ierarhul în 1942, prin paginile revistei eparhiale „Tomis”.

După restaurare, în timpul regimului comunist, Palatul Episcopal a fost înstrăinat de la destinația sa inițială, găzduind până în anul 1990, Muzeul de Istorie și Arheologie și Biblioteca Județeană.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: