EXCLUSIV Imagini din interiorul podului mansardat al Arhiepiscopiei Tomisului. Minte ÎPS Teodosie?

În noaptea de 15/16 octombrie un incendiu a mistuit mansarda Arhiepiscopiei Tomisului. Inițial, preoții au recunoscut că podul Palatului Arhiepiscopal era mansardat și locuit, apoi, după ce s-a aflat că acele lucrări nu au fost autorizate, și-au schimbat declarațiile susținând că era „un simplu pod”.

„Dobrogea Live” a intrat în posesia unor fotografii care vă prezintă imagini din mansarda distrusă de flăcări. Aceste imagini îl contrazic pe arhiepiscopul Teodosie care a susținut în fața jurnaliștilor că acolo era un simplu pod în care erau spații de depozitare și nu locuia nimeni. Iată declarația telefonică a ierarhului:

„Dobrogea Live” vă prezintă în exclusivitate fotografii din interiorul acestei mansarde:

WhatsApp Image 2022 10 19 at 08.50.57
Holul mansardei Arhiepiscopiei. În stânga și drepta sunt camere de locuit
WhatsApp Image 2022 10 18 at 21.34.11
Interiorul unei chilii de la mansardă. Se observă geamul în acoperiș, un dulap și alte obiecte

Cronologia evenimentelor sau cum încearcă Arhiepiscopia Tomisului să manipuleze opinia publică:

În noaptea de 15/16 octombrie 2022 ISU Constanța primește un apel la 112 și este anunțat că mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a luat foc. Focul este localizat și stins în jurul orei 1.00.

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, recunoștea în acea noapte că focul a izbucnit „la mansardă și s-au evacuat aproximativ 15 persoane. În momentul izbucnirii focului erau vreo 10-15 acolo, în chilii. Prima dată au încercat ei să izoleze focul, într-o cameră s-a aprins o flacără, dar fiind la mansardă curenții de aer erau foarte puternici, materialele textile au întețit focul și în momentul acela s-au autoevacuat și au anunțat pompierii. Mansarda este construită dintr-o suprastructură de lemn. Erau acolo obiecte personale, haine, mobilă, nu documente oficiale”. Sursa Video: Replica de Constanța

ISU Dobrogea a anunțat, pe 16 octombrie, că Arhiepiscopia Tomisului, după anul „2000, a amenajat un spatiu functional in podul constructiei cu functiunea de chilii (spatii de resedinta pt calugari).

În data de 18 octombrie 2022 Felicia Ovanesian, city manager al municipiului Constanța anunță că Arhiepiscopia nu avea nicio autorizație de construire pentru mansardarea podului unde s-au amenajat spații de locuit/chilii. „Din verificările efectuate până în acest moment, nu există autorizație de construire sau nu a existat pentru podul clădirii de pe strada Arhiepiscopiei nr. 23.”

După câteva ore, în aceeași zi de 18 octombrie 2022,  ÎPS Teodosie declară jurnaliștilor: „Cum să construim acolo chilii? S-au amenajat acolo spații de depozitare, cum să construim chilii?” (video sus).

În aceeași zi de 18 octombrie 2022, Arhiepiscopia Tomisului transmite și un comunicat în care încearcă să manipuleze opinia publică explicând că acolo a fost un pod, nu o mansardă, și nu locuia nimeni. Lucru neadevărat, așa cum se vede în fotografiile obținute de „Dobrogea Live”. În plus, fotografia cu podul Palatului Arhiepiscopal pusă la dispoziția presei de către Arhiepiscopie este veche de 15-20 de ani, datând dinainte de efectuarea lucrărilor de mansardare care au determinat constructorii să realizeze geamuri în acoperiș, așa cum se vede în fotografia de mai jos:

WhatsApp Image 2022 10 19 at 08.44.05
Foto sus: Imaginea promovată de Arhiepiscopie cu „podul” fără niciun geam – este în realitate veche de 15-20 de ani. JOS: Captură Google Maps an 2022 – Acoperișul Palatului și geamurile locuințelor/chiliilor de la mansardă

Comunicat Arhiepiscopia Tomisului, 18 octombrie 2022: „În realitate, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu a fost supraetajat niciodată. Anexăm fotografii de epocă care demonstrează că acoperișul și podul clădirii a existat dintotdeauna acolo legal, de la construcția ei (1932) și cât timp a fost muzeu sau bibliotecă. Referitor la eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului, autoritățile abilitate pot cerceta legalitatea acestora. Termenul „mansardă” a fost folosit imprecis în noaptea incendiului, întrucât la ultimul etaj al clădirii se află chiliile călugărilor (tot din 1932), despre care am avut informația inițială că ar fi fost afectate de incendiu.”

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza