CulturăFile de istorie. Cum s-a produs atentatul de la Catedrala din Sofia,...

File de istorie. Cum s-a produs atentatul de la Catedrala din Sofia, soldat cu 150 de morți

Un teribil atentat cu bombă a avut loc pe 16 aprilie 1925, în catedrala din Sofia, soldat cu peste 150 de morți și 500 de răniți. Din informațiile apărute în ediția din 19 aprilie 1925 a ziarului constănțean „Dacia”, se pare că cel vizat era chiar regele Boris al III-lea al Bulgariei (n.1894-d.1943).

Explozia a avut loc în timpul slujbei de înmormântare a deputatului guvernamental Costa Gheorghiev, asasinat cu două zile în urmă, slujbă la care era așteptat și regele Boris. Regele nu a mai ajuns la serviciul funerar, deoarece participa la slujba de înmormântare a altor mebri din suita sa, asasinați și ei, tot de membri ai Partidului Comunist Bulgar.

Printre victimile exploziei, după cum reiese din paginile ziarului, s-au numărat primarul Sofiei, prefectul poliției din Sofia, secretarul primului ministru, ofițeri de poliție, deputați, dar și civili, atât copii și femei, cât și bărbați, dar, în mod miraculos, toți membrii guvernului au scăpat cu viață.

Explozia a avut loc pe 16 aprilie 1925, în jurul orei 15:30, pe latura de sud a catedralei, zonă în care a făcut și cele mai multe victime. Toți ce aflați în jurul catafalcului, inclusiv preoții, au scăpat doar cu zgărieturi, deoarece, episcopul Ștefan, viitorul Exarh al Bulgariei, a decis scoaterea sicriului în pridvorul catedralei, pentru că mulțimea care venise la funeralii era imensă și nu încăpea înăuntru, potrivit istoricului Aurel Decei.

Din primele informații se părea că atentatul a fost produs cu o mașină capcană, dar, în urma cercetărilor s-a stabilit că, după ce l-au racolat pe paraclisierul catedralei, membri partidului comunist au amplasat în podul catedralei peste 25 kg de exploziv.

Interiorul Catedralei din Sofia, în urma atentatului din 16 aprilie 1925

La aflarea veștii, regele Boris al III-lea al Bulgariei s-a deplasat la locul exploziei, în aplauzele celor prezenți, pentru a gestiona cumplita situație, iar în urma întrunii consiliului de miniștri, inclusiv a celui de război, au fost efectuate mai multe arestări.

Citește și „Bășica” lui Vodă Caragea

După aproximativ cinci săptămâni, regele Boris al III-lea al Bulgariei a anunțat condamnarea la moarte a trei bărbați bulgari, care ar fi fost vinovați de organizarea atentatului, după cum  ne informează ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

Sursă foto: https://haskovo.live, https://tvn.bg

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza