BusinessDupă șase ediții desfășurate ilegal pe plaja din Constanța, organizatorii Neversea mută...

După șase ediții desfășurate ilegal pe plaja din Constanța, organizatorii Neversea mută festivalul în București

După ce în urmă cu câteva luni organizatorii Festivalului Neversea au suspendat fără explicații vânzarea biletelor pentru ediția 2025 și au ignorat întrebările insistente ale fanilor referitoare la desfășurarea evenimentului, reprezentanții Untold (grup care deține firma Neversea SRL) au anunțat că vor desfășura un festival la București.

Având în vedere că reprezentanții Neversea SRL refuză de mai multe luni să răspundă întrebărilor jurnaliștilor și fanilor, anunțul indică faptul că noul eveniment de la București va fi un surogat al Festivalului Neversea, spre care vor redirecționați fanii care deja și-au achiziționat bilete.

Anul trecut, publicația noastră a dezvăluit că Festivalul Neversea a fost organizat la Constanța prin încălcarea normelor legale, întrucât sectoarele de plajă pe care s-a desfășurat evenimentul erau închiriate prin licitație către alți operatori, iar contractul-cadru încheiat între aceștia și Apele Române interzice darea în folosință a suprafețelor către terți.

Vara trecută, la scurt timp după derularea celei de a 6-a ediții a festivalului, fostul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), instituție care administrează plajele, a fost înlocuit cu Stelică Hagi.

Noul șef al ABADL a declarat pentru “Dobrogea Live”, la începutul acestui an, că în cazul va primi și anul acesta solicitare pentru organizarea festivalului, instituția va respecta la virgulă reglementările din contractul-cadru și nu va “continua pe aceeași linie” ca în cazul fostei conduceri.

“Nu putem să dăm credit unor activități de genul acesta, care se blochează în lege. Nu suntem dispuși să încălcăm niciun acord contractual, nicio normă și nicio lege. Dacă s-au întâmplat lucruri care nu au fost întocmai contractului, cum s-a întâmplat, evident că nu vom continua pe aceeași linie. Reprezentând noua conducere, pot spune că în acest acest moment avem interacțiuni cu administrația de la București să vedem care este poziția noastră legată de aceste asocieri”, a declarat pentru “Dobrogea Live” șeful ABADL.

Cu alte cuvinte, dacă Administrația va respecta reglementările din contractul-cadru, așa cum afirmă că va face noua conducere ABADL, Festivalul Neversea nu mai are cum să se desfășoare pe plaja din Constanța. 

Reprezentanții Neversea nu au dorit să răspundă întrebărilor adresate de publicația noastră.

De precizat că, deși organizatorii evenimentului au pus încă de anul trecut bilete în vânzare pentru ediția 2025, în prezent achiziția abonamentelor pe site-ul Neversea a fost suspendată.

În urmă cu o săptămână, reprezentanții Administrației Națională Apele Române ne-au transmis că până pe data de 7 februarie Neversea SRL nu a transmis solicitare pentru organizarea evenimentului.

De asemenea, până în prezent, organizatorii nu au anunțat nici perioada desfășurării, nici numele artiștilor invitați, în condițiile în care pentru Festivalul Untold au fost prezentate ambele aspecte, cu toate că data de desfășurare a evenimentului de la Cluj este ulterioară celei tradiționale Neversea.

Astfel, cele prezentate sugerează că ediția 2025 a Festivalului Neversea nu va mai avea loc sau se caută altă locație.

Cum a fost pusă plaja la dispoziția Neversea prin încălcarea legii

Potrivit legii, plajele Mării Negre sunt inalienabile și pot fi transmise în folosință pe o perioadă limitată doar prin licitație publică, în urma căreia se încheie un contract-cadru reglementat prin Ordinul 454/2013. Cu alte cuvinte, contractul-cadru este literă de lege.

Potrivit acestuia, sectoarele de plajă închiriate pot fi utilizate doar de către firmele care au câștigat licitația, iar darea în folosință unei părți terțe atrage rezilierea contractului, așa cum se poate vedea și în răspunsul Apelor Române, transmis anul trecut la solicitarea “Dobrogea Live”.

Răspunsul Apelor Române transmis Dobrogea Liv

Cu toate acestea, din 2017 până în 2024, fostele conduceri ale ABADL au consfințit abuziv înțelegerile încheiate între Neversea SRL și operatorii de plajă. 

De exemplu, la ediția Neversea 2023 firmele care aveau dreptul să exploateze plaja au pus la dispoziția firmei din Cluj, timp de două luni, nouă sectoare de plajă care cumulează peste 100.000 mp de nisip.

Este firesc de dedus că cele nouă firme nu și-au abandonat pro bono mijloacele de profit în plină vară. Practic, cei implicați au făcut tranzacții nefiscalizate cu domeniul public aflat în patrimoniul statului, cu aportul tacit al administratorului plajelor – ABADL, instituție aflată în subordinea Apelor Române.

Publicația noastră a scris anul trecut pe larg despre organizarea nelegală a Festivalului Neversea, material pe care poți să-l citești mai jos.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.