BusinessMii de constănțeni au spus ce fel de oraș își doresc. Proiectul...

Mii de constănțeni au spus ce fel de oraș își doresc. Proiectul propus de IULIUS le poate transforma nevoile în realitate (P)

Proiectul propus de compania IULIUS pentru Constanța marchează două premiere majore în România. Întâi, este cel mai complex proiect de transformare urbană din țară. Apoi, și asta este mai importantă, compania a realizat în Constanța, încă din 2023 studii de piață, consultări și întâlniri de lucru cu implicarea mediului civic, educațional, de business, cultural și instituțional, care au reliefat oportunitățile și provocările din oraș. Totodată, la începutul anului a fost lansată platforma https://www.constanta365.ro/#slide1, unde oamenii pot transmite ce își doresc să aducă nou orașului proiectul dezvoltat pe fosta platformă Oil

Mi-aș dori un oraș curat, îngrijit și plin de viață, un loc unde copilul meu poate crește frumos și în siguranță” este dorința unei constănțence cu privire la viitorul orașului. Ca ea, mii de alte persoane din Constanța au spus ce își doresc și pentru ele, și pentru oraș. Așa prinde contur proiectul de regenerare urbană propus de compania IULIUS pentru Constanța.

Imaginează-ți o zonă centrală vastă care n-a mai fost folosită de peste un deceniu. Mai mult, este și contaminată de la produsele petroliere procesate în trecut acolo. Nu este atractivă pentru locuitorii care nu ajung niciodată să se bucure de acel spațiu. Și, dacă ești constănțean nici nu trebuie să ți-o imaginezi prea mult,  fiindcă probabil știi deja de zona Oil Terminal din Constanța, cea care își face simțită prezența mai ales în timpul verii prin mirosul greu.

Imaginează-ți același loc transformat radical. Zone verzi ample, grădină botanică, spații pentru socializare și divertisment, clădiri  office clasa A, dar și facilități culturale, sportive și centru de evenimente.

Aceasta este pe scurt propunerea IULIUS pentru Constanța, cel mai ambițios proiect pentru oraș și chiar pentru România. Funcțiunile incluse în proiect nu sunt însă adăugate doar pentru că sună bine.

Au fost incluse  ca răspuns la nevoile locuitorilor. Încă din 2023, IULIUS a început o serie de consultări  ca să înțeleagă ce vor constănțenii pentru orașul și pentru viitorul lor.

Compania ieșeană a început prin a realiza un studiu de piață pentru a identifica principalele nevoi ale locuitorilor, apoi a organizat mai multe întâlniri cu dialoguri deschise cu oameni din toate sferele vieții constănțene: artiști, profesori, antreprenori, membri ai societății civile, reprezentanți ai centrelor multietnice și ai instituțiilor din regiune, iar acum a venit și rândul cetățenilor

Ce-au zis oamenii că vor pentru Constanța și pentru viitorul lor

Locuitorii din Constanța vor ca orașul să trăiască și după ce se încheie sezonul estival. Și pentru asta e nevoie de evenimente, locuri de socializare și divertisment, dar și centre pentru activități care să funcționeze tot anul.

Oamenii vor și joburi, vor dezvoltarea mediului de business. Tinerii pleacă din Constanța pentru că nu găsesc oportunități. E nevoie de companii, de investiții, de locuri de muncă bine plătite.

Constănțenii au spus că au nevoie și de mai multe spații verzi, unele în care să poată lua o pauză de la asfalt și betoane. Vor spații în care să poată respira aer curat și să se relaxeze.

Toate aceste nevoi sunt completate de cele pentru mobilitate urbană mai bună, inclusiv conexiuni mai bune pentru gară și infrastructură pentru biciclete, trotinete și chiar mers pe jos. 

Independent de consultări și dezbateri, IULIUS în parteneriat cu o companie specializată în cercetare a realizat mai multe cercetări și focus grupuri ca să înțeleagă și mai bine locuitorii orașului. Astfel, a fost realizat un studiu pe 1.253 respondenți pentru a măsura percepția și identitatea orașului Constanța, iar un altul pe un eșantion de 1.100 de respondenți a presupus realizarea unei profilări a constănțenilor.

Câteva dintre concluziile acestor cercetări arată că 1 din 5 constănțeni își petrece timpul liber la București din cauză că oferta locală e limitată, în timp ce 56% dintre cei care locuiesc în partea de sud vor un proiect mixt care să revitalizeze zonele inactive.

În ceea ce privește facilitățile, în top 3 au fost așa: 38% vor grădină botanică, 31% vor spațiu verde pentru petrecerea timpului liber, iar 26% au indicat necesitatea de-a avea un centru tematic pentru copii care să funcționeze și iarna.

Toate acestea sunt nevoi ale prezentului. Consultările au arătat însă și ce vor locuitorii din Constanța pentru oraș peste 10 ani. Fără surpriză, 30% din ei vor un nivel de trai ridicat, 15% vor un oraș pentru oameni, iar cumulat 20% vor un oraș verde și ofertant pentru petrecerea timpului liber.

Consultarea constănțenilor nu s-a oprit însă la demersurile din 2023. Ea continuă și în prezent, chiar online pe platforma constanta365.ro. Peste 3.300 de persoane au transmis deja ce așteptări au de la proiectul de regenerare urbană propus de IULIUS.

Obiectivul pe care îl avem este să oferim comunității locale un proiect accesibil tuturor (locuitori și turiști), cu funcțiuni multiple, care să devină un pol de business regional, dar și o destinație pentru întreg anul”, a declarat într-un interviu Raluca Munteanu, director de dezvoltare IULIUS.

Proiectul IULIUS nu e doar o schiță, e răspunsul la nevoile constănțenilor

  • „Clădiri office destinate firmelor de IT și nu numai, pentru stimularea industriei și crearea de noi locuri de muncă.” – Robert, 26 ani
  • Sunt puține activități de făcut atunci când e urât afară sau ai epuizat deja mersul la mall sau la plajă.” – Andree, 26 ani
  • Aș dori activitate culturală pentru tineri. Terenuri de sport unde să poată copiii să se dezvolte.” – Aura, 44 ani
  • Un proiect care să redea orașului Constanța valoarea, mai multe oportunități pentru cetățenii orașului și nu în ultimul rând pentru turiști.” – George, 37 ani

Ca cei 4 de mai sus, alte mii de constănțeni au spus deja ce își doresc pentru orașul lor, dar și pentru un nivel de trai mai bun. Proiectul mixed-use propus de IULIUS le va integra și va reprezintă  răspunsul acelor nevoi, așa cum s-a întâmplat și la Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Tocmai de aceea propunerea companiei integrează un hub de business, o oază de verdeață cu copaci care vor fi plantați deja maturi ca să ofere umbră din prima zi, dar și o infrastructură pentru viață socială și culturală activă prin spații de evenimente, de conferințe, și chiar un aqua park. Toate acestea completate cu spații comerciale, facilități sportive, restaurante, o grădină botanică și un fresh market dedicat producătorilor locali.

Toate acestea arată că nu e vorba de o simplă construcție,  ci de o regenerare urbană complexă de care vor beneficia direct constănțenii. Dacă ai o idee, o dorință, o viziune pentru Constanța de mâine, intră pe constanta365.ro și spune-o!

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.