CulturăDorin Popescu, coordonatorul primei Strategii Culturale a orașului Constanța

Dorin Popescu, coordonatorul primei Strategii Culturale a orașului Constanța

Primăria municipiului Constanța își propune vitalizarea vieții culturale a orașului prin realizarea unei Strategii Culturale pe termen lung, „Strategia culturală a municipiului Constanța 2021-2031”, al cărei coordonator va fi omul de cultură Dorin Popescu, consilier personal al primarului Vergil Chițac.

Noul document strategic va fi adoptat până la finele anului în curs și va reprezinta răspunsul comun la nevoia substanțializată a locuitorilor municipiului Constanța de a avea acces la o viață culturală locală de calitate și de anvergură, adecvată patrimoniului cultural semnificativ de care dispune municipiul Constanța și similară, din punctul de vedere al performanțelor culturale, altor municipii din România.

Pentru elaborarea Strategiei, primăria are în vedere crearea unui grup de lucru executiv împuternicit cu fundamentarea și elaborarea documentului strategic. Componența grupului de lucru ar urma să valorifice prioritar resursa umană locală – specialiști și experți în domeniile și subdomeniile specifice mediului cultural, cooptați la invitația coordonatorului Strategiei.

Un alt grup de lucru, consultativ, va fi alcătuit din experți în management cultural și reprezentanți ai operatorilor culturali independenți care doresc să se implice în procesul conex de consultare.

Dezbateri tematice și consultări publice, începând cu Ziua Culturii Naționale

Unul din instrumentele de lucru care va fi utilizat în mod permanent în procesul de elaborare a Strategiei îl reprezintă desfășurarea mai multor dezbateri tematice și consultări publice, în cadrul cărora oamenii de cultură, reprezentanții instituțiillor publice de cultură, experții în domeniu, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali, precum și celelalte persoane interesate vor avea posibilitatea de a formula recomandări și de a se implica efectiv în procesul complex de elaborare a Strategiei.

Citește și: Proprietarul Grădinii de vară “Tomis” invită Primăria să analizeze o eventuală achiziție a obiectivului

Pentru perioada ianuarie-februarie 2021 vor fi organizate primele dezbateri tematice de acest gen, în regim online.

Prima dezbatere tematică ce va avea loc în cadrul procesului de elaborare a Strategiei se va desfășura vineri, 15 ianuarie a.c., cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, în regim online, în intervalul orar 10.00-12.00, cu titlul „Strategia culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero”. Această dezbatere este destinată prioritar reprezentanților instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ. La eveniment au confirmat deja prezența experți în management cultural care au participat la elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timișoara, Cluj-Napoca). Demersul nostru colectiv de elaborare a Strategiei va debuta astfel, simbolic, ca celebrare particulară a Zilei Culturii Naționale. Lucrările dezbaterii vor putea fi vizionate live pe pagina de Youtube a instituției.

O a doua dezbatere tematică va fi organizată în prima jumătate a lunii februarie a.c. și va fi destinată prioritar operatorilor și actorilor culturali locali din sectorul independent. Detalii privind desfășurarea acesteia vor fi comunicate public și transmise, separat, tuturor operatorillor culturali din municipiu.

Primăria municipiului Constanța își exprimă încrederea că instituțiile publice de cultură, oamenii de cultură de pe plan local, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali etc. (comunitatea culturală locală în sens larg) vor participa în mod activ și creativ la demersul de elaborare și implementare a Strategiei.

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza