TOP-ȘTIRIDescoperire arheologică inedită pe terenul fostului Siloz Traian

Descoperire arheologică inedită pe terenul fostului Siloz Traian

Arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au descoperit recent, pe terenul fostului Siloz Traian, o mică locuire agricolă și o necropolă atribuite epocii romane, sec. II-III d.Hr. 

“Au fost descoperite complexuri de locuire aparținând unui vicus (sat) sau unei villa rustica (fermă de epocă romană), cu caracter agricol, din sec. II-III d.Hr., situată atunci în apropierea orașului antic Tomis”, a declarat pentru “Dobrogea Live” responsabilul științific al lucrării arheologice, Ana Hamat.

Potrivit acesteia, ineditul situației arheologice îl reprezintă faptul ca alături de locuire a fost descoperită și o mică necropolă, din care au fost cercetate cinci morminte, fiecare cu ritual de înmormântare diferit.

Unul dintre morminte a aparținut unui copil, care a fost îngropat într-o amforă, practică întâlnită în acea perioadă mai ales în cazul familiilor neînstărite.

Însă, cel mai interesant mormânt este cel care a aparținut (probabil) unei femei, căreia, la înmormântare, i-a fost introdusă între dinți o monedă pentru a putea plăti călătoria spre lumea de apoi.

Potrivit arheologului, romanii au preluat mai multe practici funerare de la greci, printre care și obiceiul de a pune monede în gură, pe ochi sau în mormântul decedatului. Aceste obiceiuri au fost preluate mai târziu și de creștini.

În mitologia greacă, sufletele celor morți erau trecute râul Acheron de către luntrașul Charon dacă aveau cu ce plăti. Cei care nu puteau plăti rătăceau veșnic pe acea apă.

Scheletul a fost găsit într-o construcție funerară în care se aflau recipiente pentru parfum, opaițe, dar și încălțămintea defunctului, din piele și talpă de lemn pe care erau aplicate mici ținte pentru aderență.

Lucrările de cercetare continuă pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp din totalul de peste 70.000 mp, unde urmează să fie construit un centru de retail de bricolaj, la intersecția bd. Aurel Vlaicu cu str. Nicolae Filimon.

Dezvoltatorii au primit aviz pentru începerea lucrărilor, însă cu condiția ca acestea să aibă loc sub supravegherea arheologilor, iar zona cu descoperiri urmează să fie cercetată în totalitate.

Echipa de arheologi este formată din Ana Hamat, Ștefan Georgescu, Radu Petcu, Cătălin Nopcea, Constantin Băjenaru, Adrian Irimia și Ioana Rusu.

Sursa foto: Ana Hamat

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: