Cum au salvat pescarii din Jurilovca, în urmă cu un secol, piața de pește din Constanța

Acum o sută de ani, în primăvara anului 1923, orașul Constanța se confrunta cu o criză de hrană, cauzată în special de lipsa peștelui din piețe.

Salvarea avea să vină de la renumiții pescari din Jurilovca, iar detalii despre soluționarea crizei de pește din Constanța găsim în ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene Constanța. Astfel, din ediția din 1 aprilie 1923 aflăm motivul pentru care peștele nu se găsea la vânzare în piețele din Județul Constanța, dar și cum au reușit pescarii din Jurilovca să vină în ajutorul constănțenilor.

Criza peștelui din județul Constanța a fost efectul unei hotărâri a Administrației de la Tulcea, prin care constănțenilor li se trimiteau doar 30% din peștele de calitate inferioară prins în bazinele din Tulcea, după cum aflăm din ziarul „Dacia”:

Citește și: Scandalul introducerii iluminatului electric în Constanța. Primarul a demisionat spre „regretul” cetățenilor

„O măsură defavorabilă constănțenilor e însă aceea luată de administrația din Tulcea. În adevăr, ea a dispus ca din peștele ce se ridică de la Jurilovca, numai 30% să se dea pentru consumul Județului Constanța și încă acel pește să fie de calitate inferioară. Întrucât în județul Tulcea se află mai multe bazine, din care se pot scoate pește, socotim că ar fi de dorit, ca prefectura de județ și administrația locală a pescăriilor să intervină pentru a obține o cotă mai mare de pește”.

Dacia 1923 04 01 p1a
1 aprilie 1923 / Ziarul „Dacia” / Colecțiile Bibliotecii Județene Constanța

Așa cum reiese din articol, fără ca „prefectura de județ și administrația locală a pescăriilor să intervină”, piețele din Constanța au fost alimentate cu pește de 40 de pescari de la Jurilovca. Chiar dacă nu era suficient, constănțenii au fost mulțumiți de ajutorul primit. Pescarii din Jurilovca au instalat taliane (talian – năvod fixat cu ancore şi cu piloţi, folosit la prinderea în cantităţi mari a peştilor) între Capul Midia și zona Pescărie din Constanța:

„De trei zile, peștele a reapărut în piață, deși, nesuficient față de cererile consumatorilor, totuși, el a putut aduce o contribuție mulțumitoare la problema hranei populației. Acum suntem în măsură să aducem o veste îmbucurătoare. 40 de pescari de la Jurilofca și-au instalat talianuri pe coasta mării, în punctul numit Tăbăcăria și la Capul Midia. Ei și-au adus bărcile, plasele și cârligele, pentru prinsul calcanului, morunului, nisetrului și scrumbiilor. De două zile pescarii au început lucrul și calcanul ce se afla ieri în piață, provine din pescuitul lor”.

Citește și: Oamenii din Chilia Veche, speriați de câinii lui Ceaușescu. Planurile dictatorului cu Delta Dunării

Urmărește-ne pe:

Doneaza