Ultimele ȘtiriOamenii din Chilia Veche, speriați de câinii lui Ceaușescu. Planurile dictatorului cu...

Oamenii din Chilia Veche, speriați de câinii lui Ceaușescu. Planurile dictatorului cu Delta Dunării

Un eveniment mai puțin cunoscut s-a petrecut în satul Chilia Veche din Delta Dunării, pe 3 septembrie 1983, în urma vizitei de lucru a soților Nicolae și Elena Ceaușescu.

Câinii familiei, Corbu și Șarona, au reușit să îi sperie pe sătenii „adunați spontan”, care au luat-o la fugă. Tovarășii trimiși din timp pentru a se ocupa de organizarea perfectă au trebuit să ducă muncă de lămurire, în special cu femeile, că cei doi câini sunt dresați și nu le vor face rău. Vizita din Deltă a fost prezentată în ziarele comuniste ale vremii, dar momentul de glorie al câinilor, nu:

La scara elicopterului tovarășul Nicolae Ceaușescu și tovarășa Elena Ceaușescu sunt salutați în numele obștii de primarul comunei. (…) Uralele și ovațiile nu contenesc. Tovarășul Nicolae Ceaușescu și tovarășa Elena Ceaușescu se apropie de mulțime. Oameni tineri și vârstnici strâng cu recunoștință mâna conducătorului partidului și statului nostru. Femei cu părul alb, femei în puterea vârstei, tinere fete o îmbrățișează cu profundă emoție pe tovarășa Elena Ceaușescu”, arăta ziarul Flacăra roșie, an XL, nr. 11588, din 4 septembrie 1983.

Sursa: https://digital.bibliotecaarad.ro/

„Femeile fugind pe ulițe și țipând în gura mare în dulcele grai local: Ptiu! Sabaka! Bifoi mati!

În schimb, pățania a fost consemnată de Ștefan Romeo Ghioc în lucrarea „Delta Dunării, oameni și destine…”. De aici aflăm detaliile picante care le-au dat adevărate emoții tovarășilor comuniști. Ca orice „adunare spontană” care avea loc atunci când Ceaușescu se deplasa într-o localitate, și la Chilia Veche au fost trimiși din vreme numeroși  tovarăși cu experiență în domeniu, adică în organizarea întâlnirilor cu iubitul conducător. Astfel, sute de femei, îmbrăcate în costume de sărbătoare  și cu brațele pline de crizanteme, s-au adunat pe platoul din curtea școlii unde trebuia să aterizeze elicopterul soților Ceaușescu.

Doar că de această tovarășii urmau să aibă o surpriză amuzantă, potrivit lui Ștefan Romeo Ghioc:

 „Iar pe la orele amiezii elicopterul și-a făcut apariția, coborând agale spre locul prevăzut. Mai întâi pala de vânt i-a zăpăcit pe sătenii ce nu mai întâlniseră așa ceva. Au zburat ceva basmale, pălării, după care totul s-a liniștit iar oamenii s-au adunat la loc, să vadă minunea. Era întâia oara când un șef de stat venea la ei în comună.

Și… ce să vezi? Ușile s-au deschis larg și-n curtea școlii au sărit două dihănii mari și negre: celebrii câini Corbu și Șorona, care-i însoțeau cu credință mai peste tot. (…) Desigur, bieții câini n-aveau de gând a face vreun rău, numai că, <<spontana adunare>> s-a risipit de îndată, femeile fugind pe ulițe și țipând în gura mare în dulcele grai local: Ptiu! Sabaka (n.r. câine)! Bifoi mati!”.

Cu greu au reușit tovarășii cu propaganda să îi liniștească pe săteni, să le explice că „sabaka” e dresată și nu mușcă. Într-un final toți și-au ocupat locurile desemnate lângă elicopter și evenimentul s-a desfășurat fără alte probleme.

Tovarășii Ceaușescu „se uitau cu atenție peste Dunăre spre ruși și nu vedeau prăpădul de jos”

Oficial, vizita lui Ceaușescu la Chilia Veche, din 3 septembrie 1983 „a constituit o continuare  a cuprinzătoarei analize începute cu o săptămână în urmă la Tulcea, asupra stadiului de realizare a proiectelor elaborate din inițiativa și sub îndrumarea directă a tovarășului Nicolae Ceaușescu, privind amenajarea și exploatarea complexă, rațională a Deltei Dunării” (Flacăra roșie, an XL, nr. 11588, 4 septembrie 1983).

Ceaușescu plănuia „modernizarea” acestei părți de țară. Pe 28 martie 1983 lansa „Programul de amenajare şi exploatare integrală a Deltei Dunării”, un program care ar fi distrus complet Delta Dunării, prin secarea ei și transformarea într-un imens teren agricol.

Concret, „conducătorul iubit” inspecta din elicopter „recolta” de porumb din Deltă, de unde partidul spera să scoată 10 tone de porumb boabe la hectar. În realitate „porumbul crescuse pitic, până la brâu, zăcând sub soare, acoperit de praful câmpiei”. Doar la o fermă „model”, exista o falnică oază de verdeață cu porumb înalt de 2 metri. Aici, porumbul „era stropit din belșug noapte și zi, cu tot felul de pompe care cerneau deasupra un fel de ploaie neîncetată”, după cum relata Ștefan Romeo Ghioc în lucrarea amintită.

Sursa: https://www.tulceanoastra.ro/historia/delta-dunarii-in-comunism/

Și totuși, cum de soții Ceaușescu nu observau din elicopter recolta pârjolită? Potrivit aceleași surse „când zburau pe deasupra porumbului uscat aveau grijă tovarășii din elicopter să le arate altceva, de regulă partea U.R.S.S.-ului. Se uitau cu atenție peste Dunăre spre ruși și nu vedeau prăpădul de jos. Doar atunci când ajungeau aici, deasupra oazei, erau rugați să vadă cum se materializează în teren prețioasele lor indicații”.

Foto: domeniul public

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

  1. Am asista la o astfel de mascaradă la CN Cernavoda prin 88 cand hardughia zburătoare care-l aducea pe dictator a spulberat copacii fara rădăcini înfipți in pamant, vopsiti si ancorati cu sfori si sarme!😡

Comentariile sunt închise.

Doneaza